Ένας πολωνικός ραδιοφωνικός σταθμός προκάλεσε αντιδράσεις μετά την απόλυση των δημοσιογράφων του και την επανέναρξη λειτουργίας του αυτή την εβδομάδα με «παρουσιαστές» που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη.
Εβδομάδες μετά την απόλυση των δημοσιογράφων του, το OFF Radio Krakow επαναλειτούργησε αυτή την εβδομάδα, με αυτό που δήλωσε ότι ήταν «το πρώτο πείραμα στην Πολωνία στο οποίο οι δημοσιογράφοι … είναι εικονικοί χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη».
Ο σταθμός στη νότια πόλη της Κρακοβίας δήλωσε ότι τα τρία άβαταρ του έχουν σχεδιαστεί για να προσεγγίσουν νεότερους ακροατές, μιλώντας για πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και κοινωνικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών των LGBTQ+ ατόμων.
«Είναι η τεχνητή νοημοσύνη περισσότερο ευκαιρία ή απειλή για τα μέσα ενημέρωσης, το ραδιόφωνο και τη δημοσιογραφία; Θα αναζητήσουμε απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα», έγραψε σε δήλωσή του ο επικεφαλής του σταθμού, Marcin Pulit.
Επιστολή διαμαρτυρίας
Η αλλαγή αυτή τράβηξε την προσοχή σε εθνικό επίπεδο, αφού ο Mateusz Demski, δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου που μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε εκπομπή στον σταθμό, δημοσίευσε την Τρίτη ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας «για την αντικατάσταση των εργαζομένων με τεχνητή νοημοσύνη».
«Πρόκειται για ένα επικίνδυνο προηγούμενο που μας πλήττει όλους», έγραψε και υποστήριξε ότι θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο «σε έναν κόσμο στον οποίο έμπειροι εργαζόμενοι που συνδέονται με τον τομέα των μέσων ενημέρωσης για χρόνια και άνθρωποι που απασχολούνται σε δημιουργικές βιομηχανίες θα αντικαθίστανται από μηχανές».
Περισσότεροι από 15.000 υπέγραψαν την αίτηση μέχρι το πρωί της Τετάρτης, δήλωσε ο Ντέμσκι στο Associated Press. Είπε επίσης ότι έχει δεχθεί τηλεφωνήματα από εκατοντάδες ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είναι νέοι άνθρωποι που δεν θέλουν να γίνουν αντικείμενο ενός τέτοιου πειράματος.
Ο Krzysztof Gawkowski, υπουργός ψηφιακών υποθέσεων και αναπληρωτής πρωθυπουργός, τοποθετήθηκε την Τρίτη, λέγοντας ότι διάβασε την προσφυγή του Demski και ότι απαιτείται νομοθεσία για τη ρύθμιση της AI.
«Αν και είμαι οπαδός της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, πιστεύω ότι ορισμένα όρια ξεπερνιούνται όλο και περισσότερο», έγραψε στο X. »Η ευρεία χρήση της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να γίνεται για τους ανθρώπους, όχι εναντίον τους!»
Την Τρίτη ο σταθμός μετέδωσε μια «συνέντευξη» που διεξήχθη από έναν παρουσιαστή που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη με φωνή που προσποιούνταν ότι ήταν η Wisława Szymborska, πολωνή ποιήτρια και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας που πέθανε το 2012.
Πηγή: CNN
Αν η ιερά σύνοδος έβλεπε μακριά, θα μπορούσε να επενδύσει ένα μέρος των εσόδων της στην ανάπτυξη μιας virtual reality εφαρμογής, με την οποία το ποίμνιο θα συμμετείχε στη λειτουργία φορώντας ειδικά γυαλιά και ακουστικά βλέποντας τον αγαπημένο του άγιο να λειτουργεί αντί του ιερέα, εντός του ιερού ναού. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβαίνει και στα υπόλοιπα εκκλησιαστικά μυστήρια, με αποτέλεσμα την ουσιαστικότερη βίωση του θείου και την συνεπακόλουθη ενότητα των συμμετεχόντων σε μια διαδικασία συλλογικής μυστηριακής αποκάλυψης της Αλήθειας.
ΑπάντησηΔιαγραφή