24.10.24

ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης: «Η υλοποίηση του έργου Αρδευτικού Συστήματος Αλμωπαίου θα προχωρήσει κανονικά, με αύξηση του προϋπολογισμού»


Το έργο καλύπτει τις αρδευτικές ανάγκες 120.440 στρεμμάτων

Με αντικείμενο την υλοποίηση του έργου «Αρδευτικό Σύστημα Αλμωπαίου μέσω ΣΔΙΤ», ενταγμένο στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» πραγματοποιήθηκε σήμερα, 24 Οκτωβρίου 2024, τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή από πλευράς του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Αναπληρωτή Υπουργού Νίκου Παπαθανάση, της Κατερίνας  Οικονόμου Γενικής Γραμματέως ΠΔΕ και ΕΠΑ και του Διευθυντή Μονάδας ΣΔΙΤ Νίκου Σέργη και από πλευράς  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υφυπουργού Διονύση Σταμενίτη και του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη.
Ειδικότερα, αποφασίστηκαν η ματαίωση της τρέχουσας διαγωνιστικής διαδικασίας του έργου λόγω μη υποβολής προσφορών και η επαναπροκήρυξη του με διαδικασία ΣΔΙΤ με αύξηση του προϋπολογισμού, χωρίς μεταβολή αντικειμένου του έργου και χωρίς την χρηματοδοτική συμβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το  έργο ΣΔΙΤ που θα δημοπρατηθεί αφορά την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων μελετών, την κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση ενός σύγχρονου υπόγειου αρδευτικού συστήματος με βαρυτικό αγωγό προσαγωγής από το φράγμα Αλμωπαίου για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης της περιοχής σε αρδευόμενη έκταση 120.440 στρεμμάτων περίπου που υπάγονται στους Δήμους Σκύδρας και Πέλλας. 
Μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής και θέσης σε λειτουργία του φράγματος Αλμωπαίου, καθορίζεται, η τροφοδοσία του δικτύου θα γίνεται από τις διαθέσιμες πηγές υδροληψίας, ήτοι τις υφιστάμενες δημοτικές γεωτρήσεις των Δήμων Σκύδρας και Πέλλας, το ρυθμιστικό φράγμα στην Περιφερειακή Τάφρο Θεσσαλονίκης (Τ66) στο ύψος Λιποχωρίου και το μικρό φράγμα εκτροπής στην Κοινότητα Καλής.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά Έργου. 
Το Έργο αφορά την κατασκευή  δώδεκα αρδευτικών ζωνών που περιλαμβάνουν:
Τα δίκτυα προσαγωγής από το φράγμα έως τις δεξαμενές ημερήσιας αναρρύθμισης 
Δώδεκα (12) δεξαμενές ημερήσιας αναρρύθμισης με αντλιοστάσια άρδευσης 
Τα δίκτυα μεταφοράς - διασύνδεσης των δεξαμενών με τις υφιστάμενες πηγές υδροληψίας
Τις Η/Μ εγκαταστάσεις και αυτοματισμούς για την απομακρυσμένη διαχείριση και λειτουργία των αρδευτικών δικτύων με ιδιαίτερη μέριμνα στον χρονοπρογραμματισμό της άρδευσης, στην ελαχιστοποίηση των απωλειών νερού και των δαπανών ενέργειας
Παράλληλα εξελίσσονται οι διαδικασίες κήρυξης των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται για την κατασκευή του φράγματος Αλμωπαίου με την εκπόνηση της εκτίμησης της αξίας των προς απαλλοτρίωση εκτάσεων από ανεξάρτητο πιστοποιημένο εκτιμητή. Σημειώνεται ότι, το έργο κατασκευής του φράγματος Αλμωπαίου προϋπολογισμού 74.983.000,00€ έχει ενταχθεί στη Δράση 4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014 –2022 και η προκήρυξη του διαγωνισμού προγραμματίζεται εντός του 1ου τριμήνου 2025. 
Ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε σχετικά: «Όπως έχουμε δεσμευθεί στους πολίτες της Πέλλας τόσο το έργο του Φράγματος Αλμωπαίου όσο και το έργο του Αρδετυικού Συστήματος Αλμωπαίου θα υλοποιηθούν, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο εγγειοβελτιωτικό σύστημα στην περιοχή της Πέλλας, που θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό των υδάτων, στην ορθή διαχείριση του υδροφόρου ορίζοντα, στην άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων και στη μείωση του κόστους παραγωγής για τους παραγωγούς μας. 
Η μη υποβολή προσφορών για το τμήμα του αρδευτικού δικτύου, μας οδήγησε στην υιοθέτηση εναλλακτικής λύσης, που θα μας εξασφαλίσει την υλοποίηση του εν λόγω έργου, χωρίς εκπτώσεις, όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί. Η δυνατότητα άλλωστε να ξεπερνάμε τα εμπόδια και να προχωράμε σε όσα πρέπει να γίνουν είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.» 


10 σχόλια:

  1. Στο τέλος κάτι τέτοιες φωτογραφίες μένουν σε κάποιους, να τις βλέπουν και να χαίρονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρωστάμε και μια δεξαμενή στην Αλμωπία.Τι Αλμωπαίος τότε? Και επίσης κύριοι Βουλευτές τι γίνεται με το δρόμο του Εξαπλατάνου? ήρεμα θυμίζω...εδω και 20 χρόνια μας κοροιδευετε.Ήρεμα το κάνετε? ή με σχέδιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε συνάδελφε αυτό ήταν αναμενόμενο. Δεν λέτε τίποτα το καινούργιο. Από την στιγμή όντας υφυπουργός σας πήραν το έργο μέσα από τα χέρια σας και προχώρησαν τα άλλα πέντε Φράγματα και μάλιστα τα δύο στην Καρδίτσα, ενώ το δικό μας κηρύχθηκε άγονο και τα 35.000.000 ευρώ του ταμείου ανάκαμψης τα μεταφερανε σε άλλα έργα. Ηταν φυσικό να μας χρυσωσουν το χάπι να μας πουν ότι θα υλοποιηθεί με άλλο πρόγραμμα. Μην ξεχνάτε την δέσμευση του πρωθυπουργού στις11 /10/22 στην Έδεσσα ,την οποία σας την επισυνάπτω. Το θέμα είναι ,όπως είπε και ο συνάδελφος σου ,ο πρώην υπουργός να γίνει στο χρόνο όπως προβλεπονταν αρχικά, δλδ μέχρι τον Αύγουστο του 2026; Αποκλείεται. Η εμπειρία μου ως μηχανικού κατασκευαστή αυτό λέει. Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν από την αρχή και βλέπουμε... Τώρα για τον Ταμιευτήρα του φράγματος αυτό πέρασε στην αρμοδιότητα του υπουργείου υποδομών. Η ένταξη του φράγματος με τα 75 εκατομμύρια στο μέτρο 4.3.1 του ΠΑΑ 2014-2020 είναι γνωστό προ πολλού .. Η δε πρόσκληση για την σύμβαση παροχής υπηρεσιών για τις απαλλοτριωσεις, έχει αναρτηθεί στην διαύγεια στις 11/10/24. Δυστυχώς τρέχετε πίσω από τα γεγονότα. Βγάζετε δελτίο το πρωί για τον Ταμιευτήρα, το βράδυ για το αρδευτικό δίκτυο και πάλι για τον Ταμιευτήρα .. Το σημαντικότερο χάσατε το έργο με εξασφαλισμενη την χρηματοδότηση των 115.000.000 ευρώ εκ των οποίων τα 34.400.000 από το ταμείο ανάκαμψης.Τα δε τεχνικά χαρακτηριστικά είναι τα ίδια με το προηγούμενο. Λυπάμαι που έχετε περάσει στην συνείδηση του κόσμου ως μοιραίο πρόσωπο..Γιατί τέτοιες γκάφες; Δυστυχώς όσες φορές σας έχω γράψει επαληθεύτηκα. Για απόδειξη όλες οι αναρτήσεις μου είναι στο καρατζοβα στο μόνο που γράφω .
    Ψείρας.

    Υ .Σ. Επισύναψη.
    11/10/2022.
    Κυριάκος Μητσοτάκης
    Είμαστε πια στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι το φράγμα του Αλμωπαίου -μιλάμε για ένα ταμιευτήρα σχεδόν 36 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων που θα αρδεύσει σχεδόν 150.000 στρέμματα- το δεύτερο μεγαλύτερο αρδευτικό έργο το οποίο γίνεται στη χώρα, είναι πια έτοιμο προκειμένου να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες δημοπράτησης.
    Μιλάμε για δύο ξεχωριστά έργα, να το τονίσουμε: ο ταμιευτήρας ο οποίος θα κατασκευαστεί με πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και το αρδευτικό δίκτυο, διότι έχω κουραστεί πια να πηγαίνω στη χώρα και να βλέπω φράγματα τα οποία έχουν κατασκευαστεί, είναι γεμάτα και κανείς δεν προέβλεψε να κατασκευάσει τα δίκτυα.
    Το δίκτυο θα γίνει μέσω της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για 21 χρόνια. Και το οποίο βέβαια καλύπτει και τη συντήρηση και άλλες εκκρεμότητες οι οποίες είναι βέβαιον ότι θα προκύψουν στο μέλλον. Μιλάμε για ένα πάρα-πάρα πολύ σημαντικό έργο για την Πέλλα, το οποίο θα αντιμετωπίσει ανάγκες άρδευσης για πολλές δεκαετίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι φανερό πως για σένα ειναι προτιμότερο το κυνήγι μαγισσών από το να γίνει το μεγάλο και σημαντικό αυτό έργο ! Είναι επίσης βέβαιο πως κάνεις ότι μπορείς για να δημιουργήσεις αρνητικές εντυπώσεις με την δήθεν ανωνυμία σου για να καρπωθείς άραγε τι ;;; Ο κόσμος καταλαβαίνει πολύ καλά ποιός προσπαθεί, αγωνίζεται και φέρνει αποτελέσματα ! Τα δύο αυτά έργα θα γίνουν και θα έχουν σφραγίδα ΣΤΑΜΕΝΙΤΗ !!!!!!!!!! μόνο !!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Είναι ίσως μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που πίσω από την '' ανωνυμία'' κρύβονται επώνυμοι - και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Παρακολουθουμε μια ωραία συνομιλία η οποία όμως θα έπρεπε να γίνεται δημοσίως για ένα σπουδαίο έργο του Νομού. Ανώνυμε 2.27 επειδή αυτή την στιγμή εσύ είσαι σε θέση που μπορείς να πιέζεις για τα αυτονόητα βάλε σιγαστήρα. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σου. Άσε τα μπαλώματα με τηλεδιαακεψεις κτλ. Ο άλλος ανώνυμος συνάδελφος έχει γράψει χιλιόμετρα για να μπορεί να μιλάει. Μέχρι πριν 1.5 χρόνο κ. Υφυπουργέ δεν ήξερες καλά καλά που ακριβώς θα γίνει το φράγμα. Σου δίνω μία ιδέα. Σε όλα αυτά που λες κάνε μια συνέντευξη τύπου με τα τοπικά μέσα να τα πεις.. Η εναλλακτικά προκάλεσε μια σύσκεψη με κάμερες με τους φορείς του Νόμου για να αναλύσεις την έκβαση και τις λεπτομέρειες του έργου.

      Διαγραφή
  4. Μάλλον ανέκδοτο λές Σταμενίτη. 6 αρδευτικα τα 5 προχώρησαν το δικό μας στάσιμο. Να σε καψω Γιάννη να σ' αλείψω λάδι. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ. ΕΠΙΖΉΜΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΈΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΎ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σταμενιτη μην ακους κανεναν θα σκασουν απο το κακο τους γιατι εισαι ψηλα στα ματια του κόσμου, όλη μερα και όλη νυχτα οι αλλοι δυο συναδελφοι σου τρέχουν στα καφενεια και σε βριζουν προσπαθουν να φτιαξουν κλιμα εναντιον σου γιατι ξερουν πως ειναι τελειωμενοι Ο ενας ελπιζει να γινει υπουργος σε καμια 10 χρονια που θα εχει φυγει ο Μητσοτακης και ο αλλος τρεχει πισω απο τον Σαμαρα και τον λιβανιζει Εσυ κανε την δουλεια σου οπως ην κανεις και ολοι βλεπουν ποσο καλα την κανεις και προσπαθεις για την Πελλα και τους ανθρωπους της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια κε Σταμενίτη, άμεσα τα αντανακλαστικά σας και ο αγωνας σας, μονο εσεις μπορειτε να βγαλετε την Πέλλα απο την δυσκολη θεση και να τελειωσει το εργο Οι αλλοι κανουν αυτο που ξερουν καλα να κανουν, βρωμικο πολεμο. πριν λιγες μερες ηταν στο καφενειο και μιλουσε ασχημα για σας ο ενας εκ των συναδέλφων σας αν και ο ιδιος δεν ειχε ιδεα απο τα αγροτικα θεματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι είναι αυτός ο ψείρας. Όνομα και πράμα. Τον ξεψείρισε τον Σταμενίτη από πάνω μέχρι κάτω. Τον έσφαξε με το βαμβάκι. Αφού παραθέτει μια σειρά στοιχείων του καταλογίζει ανικανότητα για το Φράγμα. Και τον χαρακτηρίζει ως μοιραίο πρόσωπο για τον Νομό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλος του Διονύση πριν την ψήφιση του νόμου...26 Οκτωβρίου 2024 στις 5:40 μ.μ.

    Α μπα 1,54 δεντο πιστεύω. Τον Καρασμάνη έχω να τον δω στο καφενείο πριν τον κορνωιο. Και όπως λένε κοιμώμενος έκανε εκλογές μέσα από το σπίτι. Από καραμανλικος έγινε σαμαρικος δεν το νομίζω. Εκείνος που έπρεπε μέρα νύχτα να προσεύχεται για τον Σαμαρά είναι ο Διονύσης γιατί χωρίς αυτόν δεν θα ήταν τίποτα. Και όμως όπως συζητιέται στα καφενείο τον πούλησε . Ο δε Σαμαράς δεν τον θέλει ούτε ζωγραφιστό μετά την ψήφιση του νόμου για τους ομοφυλόφιλους. Για δε το Φράγμα Αλμωπαίου τον κατακρίνουν ότι τα πήραν τα λεφτά μέσα από τα χέρια του. Και συ μιλάς για σφραγίδα.;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.