Στα 23,02 λεπτά η κιλοβατώρα διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, σύμφωνα με τον πανευρωπαϊκό δείκτη τιμών HEPI. Η τιμή αυτή κατατάσσει την Ελλάδα ακριβώς στο μέσο όρο των 33 χωρών που μελετά ο δείκτης (23,05 λεπτά ανά κιλοβατώρα) ενώ εάν ληφθούν υπόψη οι 27 χώρες της Ε.Ε. (24,15 λεπτά ανά κιλοβατώρα) οι τιμές μας είναι χαμηλότερες.
Σύμφωνα με το HEPI που μελετά τις τιμές σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι ακριβότερες πόλεις είναι το Βερολίνο και το Δουβλίνο, ενώ ακολουθούν το Λονδίνο, την Πράγα και τη Βέρνη.
Το Όσλο φαίνεται να έχει τη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθούμενο από τη Βουδαπέστη, το Κίεβο και το Βελιγράδι. Σε ονομαστικούς όρους, οι τιμές στις πρωτεύουσες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης τείνουν να είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο· η Πράγα και το Βίλνιους είναι οι μόνες πρωτεύουσες των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης όπου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οι πιο σημαντικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το Σεπτέμβριο είναι οι εξής:
• Αύξηση 10% στην τιμή στο Ελσίνκι, λόγω αυξήσεων στο κόστος ενέργειας και το ΦΠΑ.
• Αύξηση 8% στην τιμή στο Όσλο, λόγω αύξησης στο κόστος ενέργειας.
• Αύξηση 4% στην τιμή στις Βρυξέλλες, λόγω αύξησης στο κόστος ενέργειας.
• Αύξηση 3% στην τιμή στο Άμστερνταμ και την Κοπεγχάγη, λόγω αυξήσεων στο κόστος ενέργειας.
• Αύξηση 2% στην τιμή στο Λονδίνο, λόγω αύξησης στο κόστος ενέργειας.
• Αύξηση 1% στην τιμή στο Βερολίνο, τη Λισαβόνα, τη Λευκωσία και τη Ρώμη, λόγω αυξήσεων στο κόστος ενέργειας.
• Αύξηση 1% στην τιμή στη Βιέννη, λόγω αυξήσεων στο κόστος ενέργειας και στους ενεργειακούς φόρους.
• Μείωση 5% στην τιμή στην Πράγα, λόγω μείωσης στο κόστος ενέργειας.
• Μείωση 2% στην τιμή στο Βίλνιους, λόγω μείωσης στο κόστος ενέργειας.
• Μείωση 1% στην τιμή στην Αθήνα, τη Ρίγα, τη Στοκχόλμη και το Ταλίν, λόγω μειώσεων στο κόστος ενέργειας.
Πιο αναλυτικά η μέση ευρωπαϊκή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς χρήστες σημείωσε οριακή αύξηση το Σεπτέμβριο ωστόσο 4% χαμηλότερα σε σχέση με πριν από έναν χρόνο. Από τις πρωτεύουσες που εξετάστηκαν, 11 παρουσίασαν αυξήσεις, ενώ 6 σημείωσαν μειώσεις.
Τον Σεπτέμβριο, η μεγαλύτερη αύξηση τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για τον τελικό χρήστη σημειώθηκε στο Ελσίνκι (10%). Αυτή προήλθε από την αύξηση του ΦΠΑ στη Φινλανδία, από 24% σε 25,5%. Επιπλέον, οι τιμές επηρεάστηκαν από την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα Olkiluoto 2 για επισκευές, καθώς ο αντιδραστήρας είναι υπεύθυνος για περίπου το 8% της συνολικής προσφοράς της χώρας. Επιπλέον ένα άλλο πυρηνικό εργοστάσιο, το Loviisa της Fortum, βρίσκεται επίσης εκτός λειτουργίας για συντήρηση.
Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση τιμής τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε στην Πράγα, μετά από μειώσεις που εφαρμόστηκαν στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από την Pražská Energetika, το μεγαλύτερο πάροχο. Οι μειωμένες τιμές αφορούν νοικοκυριά με κυμαινόμενα συμβόλαια. Σημειώνεται τέλος ότι άλλοι μεγάλοι προμηθευτές, όπως η CEZ και η E.ON, επιβεβαίωσαν ότι θα προσφέρουν εκπτώσεις τους επόμενους μήνες.
capital.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.