Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων: Αυτές τις αλλαγές φέρνει η νέα ρύθμιση - Δείτε αναλυτικά παραδείγματα



Ρύθμιση για τη «διόρθωση» της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ( ΕΑΣ) φαίνεται πως ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες η ρύθμιση αυτή θα συμπεριληφθεί σε τροπολογία του υπουργείου  που θα κατατεθεί στη Βουλή και ο στόχος είναι  η ονομαστική αύξηση της σύνταξης να μην μειώνει τις αποδοχές του ασφαλισμένου  λόγω της ΕΑΣ.

Υπενθυμίζεται πως για το θέμα της ΕΑΣ μίλησε πρόσφατα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.«Παρατηρείται μία στρέβλωση όταν, λόγω της αύξησης που δίνεται στις συντάξεις, ένας συνταξιούχος αλλάζει κλιμάκιο και αντί της αύξησης του επιβάλλεται τελικά μείωση. Αυτό δεν είναι σωστό. Και επειδή δεν είναι σωστό, θέλουμε να το διορθώσουμε» είχε τονίσει. Αυτό σημαίνει πως η ΕΑΣ θα εξακολουθεί να επιβάλλεται και στο μέλλον στις κύριες αλλά και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ μεικτά περίπου 400.000  ασφαλισμένων. Υπενθυμίζεται  δε πως το μέτρο αυτό εφαρμόζεται από το 2010.

Τι θα προβλέπει η  νέα ρύθμιση της ΕΑΣ
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην ρύθμιση αυτή αναμένεται να αναφέρονται τα εξής:

Ο συνταξιούχος δεν θα πηγαίνει στο επόμενο κλιμάκιο της ΕΑΣ και δεν θα καταβάλλει πιο υψηλή εισφορά από την υφιστάμενη.  Ωστόσο η σύνταξη του ασφαλισμένου  στην περίπτωση αυτή θα “παγώνει “στο ανώτατο ποσό του κλιμακίου στο οποίο θα εντάσσεται. Πολλοί ασφαλισμένοι έλαβαν τις 2 προηγούμενες χρονιές αυξήσεις στις συντάξεις τους και δεν είχαν προσωπική διαφορά. Ωστόσο ύστερα από την αύξηση αυτή έλαβαν μικρότερο ποσό σύνταξης από αυτό που δικαιούνταν λόγω αλλαγής της κλίμακας της ΕΑΣ. Η αλλαγή αυτή θα συνδυαστεί με την τρίτη κατά σειρά αύξηση των συντάξεων. Η αύξηση αυτή εκτιμάται πως θα κυμαίνεται μεταξύ 2,2% και 2,5%.

Τα παραδείγματα
Παρακάτω παρατίθενται δύο παραδείγματα σε περίπτωση που θα δοθεί αύξηση της τάξεως του 2,5% στις συντάξεις τον Ιανουάριο του 2025:
- Πρώτο παράδειγμα: Εάν κάποιος λαμβάνει σήμερα σύνταξη 1.000 ευρώ μετά την αύξηση θα πάρει 1.025 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση δεν επιβάλλεται ΕΑΣ. Υπενθυμίζεται πως το μέτρο αυτό δεν εφαρμόζεται στις συντάξεις κάτω των 1.400 ευρώ .

- Δεύτερο παράδειγμα: Εάν κάποιος παίρνει σήμερα σύνταξη 1.400 ευρώ μετά την αύξηση θα πάρει 1.435 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση ο ασφαλισμένος δεν παίρνει ούτε αύξηση στην σύνταξη του αλλά ούτε την βλέπει μειωμένη

Η ΕΑΣ για το δεύτερο παράδειγμα  

1.ΕΑΣ πριν από  την αύξηση:
Υφιστάμενο καθεστώς: 0%
Νέο καθεστώς:0%

2. Αύξηση
Με το υφιστάμενο καθεστώς αύξηση είναι 35 ευρώ
Με το νέο καθεστώς  η αύξηση είναι  35 ευρώ

3. Μείωση λόγω  ΕΑΣ 3% ( για ποσά 1.400 ευρώ  έως και 1.700 ευρώ)
Με το υφιστάμενο καθεστώς η μείωση στη σύνταξη λόγω της ΕΑΣ θα είναι 42 ευρώ
Με το νέο καθεστώς δεν θα μειώνεται η σύνταξη λόγω της ΕΑΣ .

4.Τελική σύνταξη
Με το υφιστάμενο καθεστώς η τελική σύνταξη του ασφαλισμένου είναι στα 1.393 ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από  1.435 ευρώ-42 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη του ασφαλισμένου μειώνεται κατά 7 ευρώ παρά την αύξηση που έχει πάρει στη σύνταξη του. Αυτό γίνεται διότι επιβάλλεται κράτηση 3% σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.
Με το νέο καθεστώς η τελική σύνταξη του ασφαλισμένου είναι στα 1.400 ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από  1.435 ευρώ -ο ευρώ.  Εδώ γίνεται επανυπολογισμός της αύξησης  στο πλαφόν μέχρι να αυξηθεί η ΕΑΣ :0  ευρώ. Εδώ είναι μηδενική η αύξηση. Αυτό συμβαίνει επειδή η σύνταξη πριν την αύξηση ήταν στο πλαφόν (1.400 ευρώ) του κλιμακίου 0%.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.