Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κτηματολόγιο: Δίνεται παράταση και για διόρθωση στοιχείων



Σε διόρθωση των χιλιάδων λανθασμένων εγγραφών στο Κτηματολόγιο και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Νοεμβρίου 2024 θα μπορούν να προχωρούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Αυτό θα προβλέπει σχετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χωρίς ωστόσο η ρύθμιση αυτή να αλλάζει (παρατείνει) την καταληκτική προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου 2024 που έχει θεσμοθετηθεί για την αρχική υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ύστερα από διαβούλευση με τους εκπροσώπους της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποδέχθηκε ορισμένες αλλαγές και προχωρά σε νέα ρύθμιση αναφορικά με την καταληκτική προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου 2024 που έχει θεσμοθετηθεί, διαχωρίζοντας την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας από τη διαδικασία διόρθωσης των χιλιάδων λανθασμένων εγγραφών στο Κτηματολόγιο.
Τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των εκπροσώπων της  Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ανακοίνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, υπογραμμίζοντας ότι έγινε αποδεκτό το αίτημα των νομικών και η 30ή Νοεμβρίου 2024 θα είναι μεν η καταληκτική προθεσμία για δηλώσεις ιδιοκτησίας, αλλά όπως τονίζει ο ΔΣΑ «η 30/11/2024 δεν θα αποτελέσει την καταληκτική προθεσμία διόρθωσης των προαναφερομένων κτηματολογικών εγγραφών».

Σημειώνεται ότι σε περιοχές όλης της χώρας και για χιλιάδες ακίνητα υπάρχουν πολλές εκκρεμείς υποθέσεις και ανακρίβειες στις αρχικές εγγραφές της κτηματογράφησης.

Για τις διορθώσεις των εγγραφών οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, ειδικά όταν απαιτούνται δικαστικές αποφάσεις ή συναινέσεις με όμορους ιδιοκτήτες. Με τη λήξη της προθεσμίας, οι αρχικές εγγραφές θα καταστούν οριστικές, ενώ οι πολίτες που δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διορθώσεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες. Τα ακίνητά τους, είτε θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», είτε θα κατοχυρωθούν ως τμήματα γειτονικών ιδιοκτησιών.

Η ανακοίνωση του ΔΣΑ
«Ολοκληρώθηκε μια πραγματικά ουσιαστική διαβούλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα 24/10/2024 με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνου Κυρανάκη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, πολλών Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων, Γενικών Γραμματέων και μελών Διοικητικών Συμβουλίων, της Προέδρου της Συντονιστικής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, καθηγητών και εκπροσώπων του Κτηματολογίου.

Μέσα από τις τοποθετήσεις και επιστημονικές εισηγήσεις όλων των συμμετεχόντων σχετικά με τη σημασία επαναπροσδιορισμού του τεκμηρίου, αναδείχθηκε παράλληλα η αναγκαιότητα, η προθεσμία της 30/11/2024 η οποία έχει οριστεί ως καταληκτική προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών με την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων ή με εξωδικαστικές ενέργειες, να μην αποτελέσει την καταληκτική προθεσμία. Το ως άνω αίτημα έγινε δεκτό από τον υφυπουργό και η 30/11/2024 δεν θα αποτελέσει την καταληκτική προθεσμία διόρθωσης.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.