Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αντώνης Ξυλουργίδης για το Φράγμα Αλμωπαίου: ''Η πολιτική ευθύνη για τα οπισθογυρίσματα έχει ονοματεπώνυμο''!



Δυστυχώς είδαμε τις τελευταίες μέρες την αρνητική εξέλιξη, για την κατασκευή του Φράγματος στον ποταμό Αλμωπαίο. Μιας εξέλιξης που εάν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για ανεπανάληπτο οπισθογύρισμα. Παρακολουθούμε την πορεία εξέλιξης κυρίως από τις άοκνες προσπάθειες ζωής, του πρώην υπουργού Γιώργου Καρασμάνη. Τα έργα για τον τόπο δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουν χρωματισμούς και παρωπίδες. Αφορά ένα έργο τεράστιας σημασίας για την Πέλλα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Ένα έργο πολλαπλής σημασίας, αξίας και χρησιμότητας. Ένα έργο ικανό να μεταβάλει το ανάγλυφο της περιοχής. Ένα έργο που θα αρδεύσει 140.000 χιλιάδες στρέμματα βοηθώντας ουσιαστικά 30.000 αγρότες. Ένα έργο που θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Θα δημιουργήσει προϋποθέσεις εναλλακτικών μορφών τουριστικής ανάπτυξης. Θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της λειψυδρίας. Θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και εισοδήματος, με την αναστολή λειτουργίας χιλιάδων γεωτρήσεων. Θα δημιουργήσει μελλοντικές προϋποθέσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είδαμε όμως με κατάπληξη την έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς κατασκευαστικών εταιριών, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος.

Δεν εγείρονται μόνο τεράστια ερωτηματικά αλλά δημιουργούνται σοβαρές υπόνοιες παρασκηνίου, δεδομένου ότι ο διαγωνισμός, παρείχε όλες τις προϋποθέσεις, χαρακτηριζόμενος μάλιστα ως ιδιαιτέρως ενδιαφέρων.
Έλαβαν μέρος, μέχρι το τελικό στάδιο της υποβολής οικονομικών προσφορών, οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες της χώρας. Ο προϋπολογισμός του αρδευτικού δικτύου έφθανε στα 115 εκατ. ευρώ (στο σύνολο  850 εκατ. ευρώ για  6 έργα). Να σημειωθεί ότι τα 34.500.000 ευρώ προέρχονταν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μετά την έλλειψη ενδιαφέροντος,  η χρηματοδότηση μεταφέρεται  σε άλλα έργα. Οι κατασκευαστικές εταιρίες κατέθεσαν  προσφορές για τα 5 από τα 6 έργα (σε Λασίθι, Μεσσηνία, Λάρισα- Καρδίτσα, Ξάνθη, Καρδίτσα) και περιέργως αδιαφόρησαν για το αρδευτικό δίκτυο του Φράγματος Αλμωπαίου, χωρίς να καταθέσουν προσφορές, χαρακτηρίζοντας το έργο, ως ασύμφορο.

Αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει μια διαχρονική αδυναμία του  διεκδικητικού πλαισίου προτεραιοτήτων, από πλευράς των θεσμικών εκπροσώπων στην Πέλλα. Μεμονωμένες προσπάθειες παραγόντων εκ περιτροπής, κατά συνθήκη και κατά το δοκούν. Έτσι έμεινε ένας εκ των βουλευτών της συμπολίτευσης να παλεύει ουσιαστικά μόνος, αναγορεύοντας το Φράγμα στον Αλμωπαίο σε διεκδίκηση  ζωής.

Ήρθε η ώρα όμως να επιμεριστούν οι ευθύνες ,που η ιστορία της περιοχής μας έταξε. Εδώ και τώρα να διαμορφώσουμε από κοινού όλοι οι θεσμικοί φορείς (βουλευτές, κόμματα, αυτοδιοικητικοί, εκπροσωπήσεις κοινωνικών κινημάτων και εργασιακών φορέων) ένα σχέδιο μέλλοντος για την Πέλλα.
  
Ένα σχέδιο τεκμηριωμένο που δεν θα ανατρέπεται κατά περίσταση. Αυτή ήταν η υστέρηση εξαιτίας της οποίας δεν συνδεθήκαμε ως Νομός με την Εγνατία. 

Που δεν ολοκληρώσαμε την σύνδεση  με την Θεσσαλονίκη.
     
Που δεν προχώρησαν ή χάθηκαν  μεγάλα έργα πνοής, που θα εκτόξευαν αναπτυξιακά  την περιοχή.
       
Με αυτό το άρθρο αγωνίας και παρέμβασης, οφείλουμε να προσπαθήσουμε μέσα από ανάληψη  πρωτοβουλίας, για την συγκρότηση ενός τοπικού σχεδίου για την Πέλλα. Μαζί με τους θεσμικούς εκπροσώπους και την κοινωνική νομιμοποίηση, ίσως αλλάξουμε κάτι! Δεν μπορούμε να νιώθουμε συνειδησιακά επαρκείς όταν η φτωχοποίηση στην Πέλλα ανδεικνύεται ακόμα και στις μετρήσεις του Ευρωβαρόμετρου.

Το Φράγμα του Αλμωπαίου είναι επιβεβλημένο και θα είμαστε υπόλογοι εάν χαθεί. Η πολιτική ευθύνη δεν είναι θεωρητική έννοια, έχει συνέπειες και ονοματεπώνυμο.

Ξυλουργίδης Αντώνης
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. ΑΦΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΑΟΚΝΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικό άρθρο. Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια για την εκλογή τουν Πρασινου Δεξιού Ανδρουλάκη. Τωτα που θα συγκυβερνήσετε με την ΝΔ θα το ολοκληρώσετε μαζί το φραγμα του Αλμωπου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.