Είναι γεγονός ότι οι γυναικοκτονίες τείνουν να γίνουν μάστιγα της εποχής μας παγκοσμίως. Μόνο φέτος στη χώρα μας, δυστυχώς έχουν χάσει τη ζωή τους 13 γυναίκες από τα χέρια των συντρόφων τους Επιπλέον, καθημερινά σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια υφίστανται βία, φυσική και σωματική κακοποίηση, σεξουαλική και ηθική παρενόχληση στο σπίτι, στο δρόμο, στη δουλειά. Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, μετά από αγώνες και διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος.
Ο δρόμος προς την ισότητα των φύλων για την Ελλάδα είναι μακρύς, καθώς σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) για το 2022, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση του χάρτη αναφορικά με τον δείκτη ισότητας. Ειδικότερα στην αγορά εργασίας οι γυναίκες υφίστανται διακρίσεις στην απασχόληση και τις αποδοχές σε σύγκριση με τους άνδρες. Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερο από εκείνο των ανδρών. Η Ελλάδα παρουσιάζει επίσης την υψηλότερη ετήσια αύξηση στις γυναικοκτονίες, ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες.
Ως Εργατικό Κέντρο καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες μας να μην κλείνουν τα μάτια στα περιστατικά που συμβαίνουν δίπλα τους, να κάνουμε δική μας υπόθεση τον αγώνα κατά των σεξιστικών διακρίσεων και της έμφυλης βίας στους χώρους δουλειάς.
Από την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πέλλας
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.