Το κεφάλαιο της ενδοοικογενειακής βίας άνοιξε ο Δήμος Κιλκίς, με μια πολύπλευρη ενημερωτική εκδήλωση, που κράτησε αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του κοινού με αξιόλογες επιστημονικές απόψεις, προτάσεις και καλές πρακτικές που κατατέθηκαν για την διαχείριση των περιστατικών βίας. Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, εκτέθηκαν συγχρόνως, σημαντικές πτυχές της έμπρακτης συμμετοχής και του έργου των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Κιλκίς στην αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
Την ειδική σημασία που δίνει ο Δήμος Κιλκίς στην πρόληψη και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, υπογράμμισε άλλωστε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης σημειώνοντας ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου διαθέτουν έμπειρους κοινωνικούς επιστήμονες, που είναι έτοιμοι να παράσχουν κάθε βοήθεια αλλά και να υποστηρίξουν ψυχολογικά και συμβουλευτικά τις γυναίκες που, δυστυχώς, έχουν δεχθεί επιθετικές ή ακραίες συμπεριφορές στο σπίτι ή στο εργασιακό τους περιβάλλον.
Με προεδρεύσασα και συντονίστρια τη Σοφία Μαντζακίδου, Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Θεσσαλονίκης η δημόσια συζήτηση ξεκίνησε με την τοποθέτηση της εισαγγελέα Εφετών του Εφετείου Θεσσαλονίκης Άννας Καραμόσχογλου, η οποία αναφέρθηκε στο νομικό οπλοστάσιο (Ν. 3500/2006) με το οποίο η Πολιτεία παρεμβαίνει για την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος και των δύο φύλων, στις ειδικές πρόνοιες που προβλέπονται για την προστασία των παιδιών, είτε υφίστανται σωματική βία είτε παρακολουθούν ως θεατές τις εκδηλώσεις της και στην ποινική διαμεσολάβηση, ως δικλείδα αποκαταστατικής δικαιοσύνης, που δίνει τη δυνατότητα της συμμετοχής του θύτη σε θεραπευτικό πρόγραμμα, εφόσον, βεβαίως, αυτό συμφωνηθεί με το θύμα. Στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία της ποινικής διαμεσολάβησης, ως τρόπου επαναφοράς της οικογενειακής γαλήνης, παρόλα αυτά όπως τόνισε, το μεγάλο αγκάθι του θεσμού βρίσκεται στην έλλειψη συμβουλευτικών – θεραπευτικών προγραμμάτων. Η Πολιτεία, κατά την άποψη της κυρίας Καραμόσχογλου οφείλει να αντιμετωπίσει θεραπευτικά και όχι τιμωρητικά το δράστη και να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών στα Σχολεία.
Η σκυτάλη πέρασε στη συνέχεια στον υπαστυνόμο Β’ Νικόλαο Κατακαλίδη, του Αστυνομικού Τμήματος Κιλκίς,ο οποίος ενημέρωσε το κοινό σχετικά με το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς.
Σύμφωνα με όσα είπε, η εν λόγω δομή λειτουργεί από τον Ιούνιο, με την υποστήριξη οκτώ αστυνομικών πλήρως εκπαιδευμένων και τη συνεργασία της Εισαγγελίας και του Δήμου Κιλκίς και έχει καταγράψει εβδομήντα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά τον αστικό ιστό.
Ο κ. Κατακαλίδης εξήγησε τις ενέργειες της Αστυνομίας σε καταγγελόμενα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ενώ έκανε αναφορά και στην ψηφιακή εφαρμογή του panic button, με την οποία οι γυναίκες μπορούν να ειδοποιήσουν αθόρυβα την Ελληνική Αστυνομία σε περίπτωση που διατρέξουν οποιαδήποτε απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής τους ακεραιότητας. Τη χρήση του σωτήριου για πολλές γυναίκες ψηφιακού συστήματος έχουν αιτηθεί τριάντα θύματα και την έχουν ενεργοποιήσει μόνο δύο.
Το 80% των υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, που έχει χειριστεί το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς, όπως τονίστηκε, καταλήγει στην Ποινική Διαμεσολάβηση.
Τελευταία ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η ψυχολόγος Έλλη Φρεγγίδου, υπάλληλος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, η οποία εστίασε στα έμφυλα στερεότυπα και στις προκαταλήψεις που συντηρούν τη βία. Στον κύκλο της οποίας ενέγραψε την παράλυση, την παραίτηση και τη θυματοποίηση ως συνέπειες του ατόμου που δέχεται κακοποιητική συμπεριφορά. Η βία κατά την κυρία Φρεγγίδου δεν είναι φαινόμενο αλλά επιλογή και δεν σχετίζεται μόνο με το φύλο. Έδωσε δε μια αισιόδοξη οπτική για το ότι η κοινωνία μπορεί να αποσυμπιεστεί από τη βία και το κρίσιμο σημείο για τη θετική αλλαγή είναι ο διάλογος και η επικοινωνία.
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε υπογραμμίστηκε το σημαντικό αλλά αθέατο έργο των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Κιλκίς στο θεσμό της ποινικής διαμεσολάβησης και στη συμβουλευτική – ψυχολογική υποστήριξη που παρέχουν οι κοινωνικοί της επιστήμονες και ψυχολόγοι στους ανθρώπους που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου π. Επιφάνιος Θεοδωρίδης ως εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη,
ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Γιάννης Χατζηαποστόλου, οι Αντιδήμαρχοι Αικατερίνη Γιαννακούλα – Ζιούτα, Θεμιστοκλής Ανθρακίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιονίας Γιώργος Γεωργίτσαρος, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Αβραμίδης, Κώστας Καμενίδης, Ηλίας Μητρούλης, Ελένη Πατλάκη, Σταύρος Μαυρουδής, ο περιφερειακός σύμβουλος Σταμάτης Παπουλίδης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς Φεβρωνία Ιωαννίδου, η αναπληρώτρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς Κυριακή Μαγνήσαλη, οι Πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς Κωνσταντίνος Κατσιάνος, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κιλκίς Αναστάσιος Καπνίδης, η Πρόεδρος του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού Κιλκίς Κατερίνα Παναγιωτίδου – Φραγγίδου, η Πρόεδρος του Σωματείου Κακοποιημένων Γυναικών ν. Κιλκίς ‘’Νέα Ζωή’’ Ελίνα Ζαχαριάδου, οι πρώην βουλευτές Γιώργος Φραγγίδης, Ειρήνη – Ελένη Αγαθοπούλου, ο πρώην Δήμαρχος Κιλκίς Αναστάσιος Αμανατίδης, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων και Κοινωνικών Φορέων, μαθητές από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Κιλκίς και πλήθος κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.