Πολλαπλές προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες με σακχαρώδη διαβήτη στην καθημερινότητά τους, που σχετίζονται τόσο με τις επιπτώσεις της νόσου όσο και με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, ο αριθμός των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα, αγγίζει πλέον το 1.242.340 και είναι αυξημένος σχεδόν κατά 50.000 άτομα, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.
Τα προβλήματα των ασθενών αναδείχθηκαν στο 2ο Diabetes Empowerment Forum, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), στις 8-10 Νοεμβρίου στους Δελφούς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η οποία εορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου, αλλά και την εκστρατεία ευαισθητοποίησης του International Diabetes Federation (IDF), που φέτος έχει ως μήνυμα το «Διαβήτης και ευεξία» και εστιάζει στη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.
Στο Forum παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της 2ης Πανελλαδικής μελέτης της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, που διεξήχθη σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Αθανασάκη, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με θέμα «Συνήθειες και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη σε σχέση με τη διαχείριση της καθημερινότητας». Αναδείχθηκε η ανάγκη για πληρέστερη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, στοχεύοντας στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου καθώς και στην πρόληψη των επιπλοκών της, οι οποίες «γεννούν» ανησυχίες και προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία των ανθρώπων με διαβήτη.
Όπως τονίστηκε, η πρόσφατη νομοθετική αλλαγή του ΕΚΠΥ (ΦΕΚ89 Β'/16-01-2023, Προσθήκη Παραρτήματος 1 στο άρθρο 47) και η ενεργοποίηση της εφαρμογής του το Νοέμβριο του 2023, με αναδρομική ισχύ, έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συνταγογράφηση απαραίτητων αναλώσιμων ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τον ΣΔ. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα της έρευνας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ο αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση των εν λόγω προϊόντων για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, εξαιτίας της αναδρομικότητας του ΦΕΚ, έχει αναγκάσει αρκετούς πάσχοντες να προβαίνουν στην αγορά τους από το φαρμακείο, ζημιώνοντάς τους οικονομικά.
Ένα ακόμη καίριο στοιχείο που αποκαλύπτει η μελέτη είναι το γεγονός ότι το 50% των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, δηλώνει ότι κατά την εκτέλεση της συνταγής του, πληρώνει στο φαρμακείο για τα αναλώσιμα υλικά του παράνομη συμμετοχή από 10 ευρώ και πάνω, χωρίς αυτό να προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των κλινικών μελετών και για τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από τη συμμετοχή τους σε αυτές, καθώς τα ευρήματα της μελέτης ανέδειξαν ότι η πλειοψηφία των ατόμων με Σ.Δ. έχει ελλιπή πληροφόρηση ως προς τον συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.