Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γιατί τα παιχνίδια λογικής είναι καλά για το μυαλό: Τα οφέλη της άσκησης του εγκεφάλου



Δεν αποτελεί δα και είδηση, το γεγονός, ότι η εξάπλωση της τεχνολογίας και η επικράτησή της σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής, έχουν υπερφορτώσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, επιφέροντας πολλές φορές δυσκολίες στη σωστή λειτουργία του, αλλά και στην ξεκούρασή του. Για τον λόγο αυτόν, είναι πολύ σημαντικό να βρίσκει κανείς ουσιαστικούς τρόπους, για να καλλιεργεί την πνευματική και ψυχική του υγεία. 

Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα τέτοιων τρόπων, από το διάβασμα και τη μουσική μέχρι διάφορα παιχνίδια, που ξεκουράζουν και προκαλούν το ανθρώπινο πνεύμα. Κάποια από αυτά τα παιχνίδια, μπορεί κανείς να βρει διαδικτυακά, σε ιστότοπους, όπως για παράδειγμα το N1 Casino, αλλά και άλλοι τόποι με παιχνίδια. Μέσα σε αυτούς, περιμένουν παιχνίδια στρατηγικής αλλά και λογικής, όπως για παράδειγμα παζλ, επιτραπέζια παιχνίδια, και άλλα. Αυτά προσφέρουν μια πολύ καλοσχεδιασμένη μείξη ψυχαγωγίας και γνωστικών ερεθισμάτων, που διεγείρουν τον εγκέφαλο και συμβάλλουν στην καλή του υγεία. 

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος
Είναι γνωστό, ότι ακόμη και σήμερα δεν έχουμε αποκρυπτογραφήσει πλήρως τις λειτουργίες και όλες τις δυνατότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου. Μια από τις πιο χρήσιμες λειτουργίες του είναι η νευροπλαστικότητα, δηλαδή η ικανότητα του εγκεφάλου να αναδιοργανώνεται και να σχηματίζει νέες συνάψεις, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Με τον τρόπο αυτόν, μπορεί να παραμένει ευέλικτος και ανθεκτικός. Η νευροπλαστικότητα εξελίσσεται ακριβώς όπως το σώμα, με την άσκηση. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικές οι πνευματικές προκλήσεις, που μπορεί κανείς να συναντήσει στα παιχνίδια λογικής. Αυτά ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία και βοηθούν ακόμη περισσότερο όσο προχωράει η ηλικία. 

Κάποια από τα παιχνίδια αυτά είναι: 
  • Sudoku
  • Σκάκι
  • Σταυρόλεξα
  • Παζλ
  • Παιχνίδια στρατηγικής
Φυσικά, τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα. Είναι, όμως, πολύ γνωστά παιχνίδια, που διαδραματίζουν έναν ρόλο σημαντικό στην εξάσκηση του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ας δούμε, όμως, κάποιους τρόπους, με τους οποίους ενισχύεται η εγκεφαλική λειτουργία μέσα από τα παιχνίδια λογικής.

Ενίσχυση της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων
Τα παιχνίδια λογικής έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να προκαλούν την ικανότητα των παικτών να διαμορφώνουν κριτική σκέψη και να επιλύουν προβλήματα. Προβλήματα, όπως διάφορες «σπαζοκεφαλιές», καθώς και σενάρια, τα οποία αποζητούν επίλυση, αναγκάζουν τους παίκτες να επιδοθούν σε δημιουργική σκέψη για την ανεύρεση των πιο κατάλληλων λύσεων για το θέμα, που τους απασχολεί. 

Παιχνίδια αυτού του είδους είναι, για παράδειγμα: 
  • Το Sudoku: Πρόκειται για ένα παιχνίδι, που εκπαιδεύει στον εντοπισμό μοτίβων και στη λήψη λογικών αποφάσεων, 
  • Τα δωμάτια απόδρασης (escape rooms): Προωθούν τη συνεργασία και τη δημιουργική σκέψη με στόχο την επίλυση γρίφων υπό χρονική πίεση, 
  • Σκάκι: Απαιτεί προνοητικότητα, στρατηγικό σχεδιασμό και προσαρμοστικότητα. 
Όλες οι παραπάνω δεξιότητες, που αναπτύσσονται, μπορούν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμες στην καθημερινότητα και στην εργασιακή ζωή. 

Βελτίωση της μνήμης 
Αποτελεί λειτουργία – κλειδί του εγκεφάλου, που, φυσικά, καθορίζει την ποιότητα ζωής των ατόμων: η μνήμη μπορεί να εξασκηθεί, μέσα από συγκεκριμένες δραστηριότητες, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται, φυσικά, και το παιχνίδι. Τόσο η βραχυπρόθεσμη, όσο και η μακροπρόθεσμη μνήμη μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με μια σειρά από παιχνίδια, που ενθαρρύνουν την απομνημόνευση κανόνων, στρατηγικών, μοτίβων κλπ. 

Κάποια από τα παιχνίδια, που συμβάλλουν σε αυτό, είναι: 
  • Σταυρόλεξα: Βελτιώνουν τη γλωσσική μνήμη, 
  • Παιχνίδια μνήμης με κάρτες: Ενισχύουν τη λειτουργική μνήμη, αναγκάζοντας τη συγκάρτηση μιας σειράς από πληροφορίες. 
Η τακτική ενασχόληση με αυτού του τύπου τα παιχνίδια βελτιώνει σημαντικά τις νευρικές απολήξεις και ενισχύουν την ικανότητα του εγκεφάλου να ανασύρει πληροφορίες με επιτυχία.  

Ενίσχυση της προσοχής
Η συχνή χρήση ψηφιοποιημένων πληροφοριών έχει οδηγήσει σε αυξημένη δυσκολία συγκέντρωσης. Τα παιχνίδια λογικής αποτελούν ένα άριστο εργαλείο για την εξάσκηση της συγκέντρωσης και της προσοχής στη λεπτομέρεια. Η ολοκλήρωση ενός παιχνιδιού ή ενός παζλ συχνά απαιτεί τη διατήρηση του διανοητικού κάματου και την ικανότητα αποκλεισμού των περισπασμών. 

Σε αυτό βοηθούν: 
  • Παιχνίδια, όπως ο κύβος του Ρούμπικ ή διάφορα παζλ: Απαιτούν μεγάλη προσοχή σε μοτίβα και χωρικούς συσχετισμούς. 
  • Επιτραπέζια, όπως Scrabble ή Risk: Απαιτούν στρατηγική σκέψη και προσοχή στις κινήσεις του αντιπάλου. 
Οι παίκτες μαθαίνουν μέσα από αυτά να διατηρούν τη συγκέντρωσή τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. 

Ενίσχυση δημιουργικότητας
Η συχνή ανάγκη οι παίκτες να σκεφτούν αντισυμβατικά ενισχύει τη δημιουργικότητα και την εύρεση λύσεων. Πράγματι, πολλοί γρίφοι έχουν πολλαπλές λύσεις, που δίνουν τη δυνατότητα στους παίκτες να έρθουν σε επαφή με τη δημιουργική πλευρά τους για να φτάσουν στο τέρμα. 

Κάποια από αυτά είναι: 
  •  Οργανωμένοι γρίφοι και σπαζοκεφαλιές, 
  •  Παιχνίδια, όπως το Minecraft, που συνδυάζουν λογική με δημιουργικότητα
Η συνεχώς μεταβαλλόμενη καθημερινότητα απαιτεί την ανάπτυξη τέτοιων ικανοτήτων, για να μπορούν τα άτομα να προσαρμόζονται στις νέες απαιτήσεις. 

Επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένησης 
Όλο και περισσότερες έρευνες κάνουν την εμφάνισή τους, σύμφωνα με τις οποίες η συνεχής νοητική διέγερση συμβάλλει στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένησης και μειώνει το ρίσκο νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως το Αλτσχάιμερ. 

Προκύπτει, λοιπόν, πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες, που επιδίδονται συχνά σε δραστηριότητες, που διεγείρουν τον εγκέφαλο, παρουσιάζουν καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, έχουν πιο ενεργή μνήμη και έχουν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις. 

Μειώστε το στρες παίζοντας
Συνάμα με όλα τα οφέλη για τον εγκέφαλο, τα παιχνίδια συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του στρες και την ενίσχυση της ευζωίας. Επιπλέον, αυξάνεται σημαντικά η αυτοεκτίμηση, με τους παίκτες, όχι μόνο να νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους και για τις ικανότητές τους, αλλά και να χαλαρώνουν πολύ πιο αποτελεσματικά, βελτιώνοντας πολύ την ποιότητα της ζωής τους. 

*Η ανάρτηση είναι διαφήμιση - προβολή προϊόντος και απευθύνεται σε άτομα άνω των 21 ετών

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.