Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Νίκος Παρούτογλου στην θεματική ημερίδα για τα αδέσποτα: ''Κάθετη παρέμβαση οριστικής αντιμετώπισης''



Η πρόταση για την διαχείριση των αδέσποτων, σε θεματική ημερίδα του Δήμου Αλμωπίας. 

Μια διαφορετική ημερίδα σε περιεχόμενο και στόχευση, διεξήχθη την Κυριακή 1 Δεκέμβρη στην αίθουσα του Ξενιτίδειου στην Αριδαία.
Η θεματολογία αφορούσε την διαχείριση και την προστασία των αδέσποτων ζώων. Ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά ζητήματα της καθημερινότητας. Η συγκρότηση επιχειρησιακού σχεδίου,μέσω δημόσιας διαβούλευσης των θεσμικών εκπροσώπων και των δημοτών,ήταν το διακύβευμα της πρωτοβουλίας. 
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η εκπρόσωπος του υπουργείου εσωτερικών, ειδική γραμματέας και καθ'ύλιν αρμόδια για τα αδέσποτα κ.Δημοπούλου,η οποία με επιμονή παρακολούθησε επί 3 ώρες τις εργασίες της ημερίδας. 
Την εκδήλωση άνοιξε ο δήμαρχος, περιγράφοντας τον στόχο, οριοθετώντας τους άξονες του προτεινόμενου σχεδίου,αναλύοντας το περιεχόμενο της κοινωνικής διαβούλευσης(παρακάτω ολόκληρη η εισήγηση). 
Μίλησε για κάθετη παρέμβαση που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα διεξοδικά. Έθεσε ρητορικά ερωτήματα για προβληματισμό. Οριοθέτησε το χρονοδιάγραμμα της λογοδοσίας. 

Ακολούθησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θόδωρος Σαμαράς,ο όποιος παρουσίασε έναν σύντομο απολογισμό για το τι παρέλαβε και τι πρωτοβουλίες ανεδειξε τους πρώτους 11 μήνες. 
Το κύριο μέρος της παρέμβασης όμως αφορούσε,την πρόταση της δημοτικής αρχής για το επιχειρησιακό σχέδιο. 

Η ειδική γραμματέας του υπουργείου εσωτερικών,ανέλυσε όλες τις πτυχές του νομοθετικού πλαισίου. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λύσει το πρόβλημα, χωρίς υπαναχωρήσεις. Επίσης επανέλαβε την πρόθεση πλήρους χρηματοδότησης του προτεινόμενου σχεδίου. 

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής αστυνομίας διοικητής του Α.Τ Αριδαίας κ.Γάκης Ευάγγελος, παρουσίασε μια στατιστική απεικόνιση των παρεμβάσεων,στα πλαίσια του νομοθετικού πλαισίου. 

Ο εκπρόσωπος των κκτηνιάτρων κ. Κιοσης Γεώργιος μίλησε για την συνεισφορά και την ευθύνη που επιφορτίζεται ο κλάδος,καταγράφοντας την επιφύλαξη τους για τις στειρώσεις. 

Η κ.Παπαδοπούλου Ελενη εκπαιδευτικός, αναφέρθηκε στον τρόπο που αντιλαμβάνεται και εκπαιδεύεται η μαθητική κοινότητα,την προστασία των αδέσποτων. 
Ο αντιπρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου κ. Μπούραλης Στέφανος,τόνισε τον εναρμονισμό των κυνηγών με το νομοθετικό πλαίσιο,κυρίως σε ότι αφορά τις στειρώσεις και την ηλεκτρονική σήμανση. 
Τέλος ο εκπρόσωπος της φιλοζωικής κ.Παραστατίδης Φωτης , συγκινημένος,έκανε έναν απολογισμό των αδέσποτων στην Αλμωπία,εκφράζοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη στον δήμο, για την επαρκή αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος. 

Ακολούθησε διάλογος με παρεμβάσεις και ερωτήσεις, που απαντήθηκαν κυρίως από την την εκπρόσωπο του υπουργείου και τον δήμαρχο. 
Στην εκδήλωση παρέστη χαιρετίζοντας,η βουλευτής Πέλλας κ.Τζάκρη. 

Η εισήγηση του δημάρχου κ. Παρούτογλου: 
Φίλες και φίλοι. Σας καλωσορίζω στην σημερινή εκδήλωση,εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή μου για την ανταπόκριση,στο κάλεσμα διαλόγου και ενημέρωσης. Θέλω καταρχάς να αποσαφηνίσω,τον στόχο που υπηρετεί. Μιλάω διαρκώς από το 2019 για νέο μοντέλο διοίκησης,μέσα από κοινωνικό διάλογο,συμμετοχικότητα,κοινωνική νομιμοποίηση όλων των κρίσιμων ζητημάτων. Ταυτόχρονα επαναλαμβάνω οτι ήρθε η στιγμή μετάβασης στην εποχή του συγκεκριμένου,του ειδικού,κόντρα σε ένα ξεπερασμένο παρελθόν,θεωρητικολογίας και ασάφειας. 
Συνεπώς ο θεματικός διάλογος αποτελούσε ευθύς εξαρχής,στρατηγική επιλογή μας. Τα κρίσιμα κοινωνικά θέματα καθημερινότητας, είμαστε αποφασισμένοι να τα αναδείξουμε με τέτοιο τρόπο,ώστε να αισθάνεται ο πολίτης ότι συμμετέχει, συναποφασίζοντας από κοινού. Επιλέγουμε σήμερα την διαχείριση και την προστασία των αδέσποτων,ιεραρχώντας ως ένα από τα κρίσιμα κοινωνικά προβλήματα της εποχής. Η αντιμετώπιση των αδέσποτων αποτελεί ένα από από τα πλέον σύνθετα θέματα,με πολυπλοκότητα και παγίδες. Ένα θέμα που θέλει ιδιαίτερη προσοχή και χειρισμούς ισορροπίας! 
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η πιθανότητα σύγκρουσης κοινωνικών ομάδων,λόγω των διαφορετικών και συγκρουσιακών αντιλήψεων. Πολλές φορές εξελίσσεται σε εκρηκτική,αφού οι πλευρές παρουσιάζονται αμετακίνητες. Χωρίς διάθεση συμβιβασμού. Εδώ διαμορφώνεται ένα ερώτημα! Πως ειναι δυνατόν άνθρωποι που έχουν κοινή πορεία στην καθημερινότητα, να έχουν τόσες συγκρουσιακές αποστάσεις; Ίσως η πλημελής ενημέρωση,ίσως η ανεπάρκεια του νομοθετικού πλαισίου,ίσως ο απροσδιόριστος φόβος,ίσως τα προσωπικά βιώματα του καθενός ξεχωριστά,ίσως κάτι άλλο! 
Είμαστε εδώ για να προσεγγίσουμε τις λύσεις! Είμαστε ομως υποχρεωμένοι να βαδίσουμε πάνω σε συγκεκριμένες σταθερές: 
1. Στην περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης. 
2. Στο νομοθετικό πλαίσιο. 
3. Στην πρόταση επιχειρησιακού σχεδίου( εδώ είναι απαραίτητη η δική σας συμβολή) 
4. Στην λογοδοσία σε εύλογο διάστημα,για το τι είπαμε και τι πετύχαμε; 
Ένα δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο; Οι περιγραφές,η αρθρογραφία στα μέσα ενημέρωσης,αλλά και προσωπική εμπειρία,τεκμηριώνουν οτι στις ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει κανένα αδέσποτο σε δημόσιους χώρους! Είναι όμως έτσι; ή οχι; Αποτελεί ουτοπία; Παραπληροφόρηση; ζούμε τριτοκοσμικά; Ή μήπως κάτι άλλο; Που είναι ο μύθος και που η πραγματικότητα; Γιατί δυσκολευόμαστε να εναρμονιστούμε; Θέλω στο σημείο αυτό και πριν μπω στη νομοθεσία,να διατυπώσω ρητορικά ένα 3ο ερώτημα,απαντώντας το ταυτόχρονα! 

Ποιά θα μπορούσε να είναι η ιδανική πρόταση,ούτως ώστε αύριο το πρόβλημα να εξαλείφονταν πλήρως! Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης για ολική χρηματοδότηση των δράσεων θα υποστήριζα : Η συγκέντρωση του συνόλου των αδέσποτων σε κυνοκομείο ή πάρκο,προσαρμοσμένο φυσικά στις προϋποθέσεις της πολιτείας! Κάτι όμως που δεν μπορεί να εφαρμοστεί,γιατί αντίκειται στην νομοθεσία! 
Επειδή οι διατάξεις του νόμου δεν είναι πλατιά γνωστες και παρόλο που θα μας τις εξειδικεύσει η κ.Δημοπούλου( εκπρόσωπος του αρμόδιου υπουργείου εσωτερικών)θέλω να ανοίξω το θέμα. Καταρχάς να σημειώσω ότι με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα "Άργος"καλύπτονται όλες οι δαπάνες ενός προτεινόμενου επιχειρησιακού σχεδίου. Δηλαδή από την ίδρυση κυνοκομείου,έως την στείρωση,την ηλεκτρονική σήμανση,την τροφή,τους κτηνιάτρους,το εργατικό προσωπικό,την ιατρική περίθαλψη,τους εμβολιασμούς,την μεταφορά των ζώων,την αγορά αυτοκινήτου,τα στέγαστρα σκίασης,τις ποτήστρες,τα σημεία ταΐσματος,κ.α. Μόνο για την λειτουργία αποτεφρωτήριου, υπάρχει κάποια ασάφεια. 
Οι κρίσιμες διατάξεις αντιπαράθεσης είναι: 
1η. Τα σκυλιά προστατεύονται στους χώρους που ζούνε και επανεντάσονται ξανά στους ίδιους,μετά την φιλοξενία σε κυνοκομείο! Στο κυνοκομείο δηλαδή μεταφέρονται μόνο εάν κριθούν από την ειδική επιτροπή επικίνδυνα και για ιατρική φροντίδα. Επίσης στο κυνοκομείο,ο αριθμός των αδέσποτων δεν μπορεί να είναι μεγάλος. 
2η. Η συνθετότητα για το ποιά ζώα κρίνονται επικίνδυνα,προς απομάκρυνση; Εάν δηλαδή υπάρχει καταγγελία επίθεσης,αποφαίνεται η ειδική επιτροπή,με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να κρίνεται μη επικίνδυνο και να παραμένει στον χώρο του. Εκεί όμως το πρόβλημα από πλευράς δημοτών οξείνεται,με ανεξέλεγκτες διαστάσεις! Για να δούμε όμως από που προέρχονται τα αδέσποτα και συνεχώς πολλαπλασιαζονται στους δρόμους; Με στατιστικές μελέτες το 80% προέρχεται από τα τσομπανόσκυλα και τα κυνηγόσκυλα. Το υπόλοιπο 20% από τα ιδιωτικά(δεσποζόμενα) σκυλιά. 
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος στη συνέχεια μαζί με την πρόταση του επιχειρησιακου σχεδίου,θα αναλύσει τις δράσεις για τις παραπάνω κατηγορίες. Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να κάνω μια ειδική αναφορά για τους δημότες κατόχους σκυλιών! Κάποιοι είτε από παράνομη εμπορεία, είτε από ανευθυνότητα,είτε από βλακεία,πολλαπλασιάζουν οξείνοντας το πρόβλημα. Αντιλαμβάνεστε οτι αυτό πρέπει να τελειώσει. Ποιά μπορεί να ειναι η στρατηγική της λύσης; Μα φυσικά στα πλαίσια του νόμου,η πρόληψη και η εκπαίδευση των πολιτών. Το σύνθημα πρέπει να είναι: Στείρωση στον απόλυτο βαθμό,μέσα από συγκρότηση μητρώου ηλεκτρονικής καταγραφής(αυτό που λέμε τσιπάρισμα) Ο δρόμος της λύσης του αδέσποτων, περνάει μέσα απο την κατανόηση του προβλήματος. Περνάει απο την αποκωδικοποίηση της προέλευσης των σκυλιών. 
Εμείς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα. Με κάθετες και άμεσες παρεμβάσεις. Συνολικές και όχι αποσπασματικές. Είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε διεξοδικά ! Το θέμα της εκπαίδευσης των πολιτών όσο και εάν υποτιμάται,είναι καθοριστικό. Η γνώση,η ενημέρωση,οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των κατόχων σκυλιών αλλά και γενικώτερα των δημοτών,μπαίνουν στην εξίσωση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση. 
Η σημερινή ημερίδα έχει συνεπώς πολύπλευρο στόχο: Έχει τον κοινωνικό διάλογο. Έχει την συμμετοχικότητα στην λήψη απόφασης. Έχει την γνώση. Έχει την ενημέρωση. Έχει την εκπαίδευση. Θέλω φίλες και φίλοι κλείνοντας την παρέμβασή μου,να αναφερθώ στην αναγκαιότητα λογοδοσίας. Ο απολογισμός ειναι μια απαραίτητη συνθήκη,στην αμφίδρομη σχέση με τους πολίτες. Η πολιτική καταξιώνεται και αναβαθμίζετε στην συνείδηση των πολιτών,όταν λογοδοτείς ενώπιόν του. Τι είπα ; τι έκανα ; τι πετύχαμε; σε τι φανήκανε αξιόπιστοι,αναξιόπιστοι,επαρκείς και ανεπαρκείς! Σήμερα συζητάμε. Θέλουμε να συναποφασίσουμε έχοντας αρωγούς εσάς. 
Είμαστε υποχρεωμένοι να απολογηθούμε σε εύλογο διάστημα για το τι πετύχαμε! Και θα το πράξουμε. Σας ευχαριστώ.






Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.