Σήμα κινδύνου για τις κενές θέσεις εργασίας εκπέμπουν δυο εκθέσεις για την πορεία της οικονομίας, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής με φόντο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και δείχνουν ότι στο γ΄τρίμηνο του 2024, οι κενές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 32,6% σε σχέση με το γ΄τρίμηνο του 2023 φτάνοντας τις 48.813 από 36.801 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οι εργαζόμενοι είναι δυσεύρετοι σε πολλές επιχειρήσεις και όσο δεν καλύπτονται οι κενές θέσεις από νεοεισερχόμενο εργατικό δυναμικό, τόσο θα αυξάνεται κaι η πίεση από το δημογραφικό το οποίο θα επιδεινώνεται όσο λιγοστεύουν οι απασχολούμενοι.
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ οι κλάδοι που είχαν αύξηση στις κενές θέσεις εργασίας το γ΄τρίμηνο του 2024 είναι:
1.Χονδρικό Και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσικλετών με 8.447 κενές θέσεις (αύξηση κατά 2.322 θέσεις από το γ΄τρίμηνο του 2023 που ήταν 6.125) .
2. Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης με 6.345 κενές θέσεις (αύξηση κατά 3.048 θέσεις από το γ΄τρίμηνο του 2023 που ήταν 3.297) .
3. Διοικητικές και Υποστηρικτικές Δραστηριότητες με 2.255 κενές θέσεις (αύξηση κατά 650 θέσεις από το γ΄τρίμηνο του 2023 που ήταν 1.605) .
4. Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα. Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση με 6.903 κενές θέσεις (αύξηση κατά 4.992 θέσεις από το γ΄τρίμηνο του 2023 που ήταν 1.911) .
5. Εκπαίδευση με 11.642 κενές θέσεις (αύξηση κατά 8973 θέσεις από το γ΄τρίμηνο του 2023 που ήταν 2.669).
Κενές θέσεις εργασίας έχουν και πολλοί άλλοι κλάδοι αλλά η διαφορά είναι ότι τα κενά μειώθηκαν από πέρυσι, όπως φαίνεται στον πίνακα της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύει το Capital.gr.
Οι κενές θέσεις ευθύνονται ως ένα βαθμό στα χαμηλά σε σχέση με την Ε.Ε ποσοστά απασχόλησης. Αυτό αναδεικνύεται στην πρόσφατη έκθεση του Γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, όπου με βάση τα τριμηνιαία εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα η συμμετοχή στην αγορά εργασίας το γ’ τρίμηνο του 2024 ανήλθε σε 60,3%, ποσοστό ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο το 2023 (60,4%).
Οι κενές θέσει εργασίας σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ανήλθαν στο σύνολο της οικονομίας1κατά το γ’ τρίμηνο του 2024 στις 46.997. ΟΙ κενές θέσεις κατά τη Eurostat, μπορεί να είναι οριακά χαμηλότερες από τις 48.813 κενές θέσεις απασχόλησης που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ για τι ίδιο τρίμηνο, αλλά αυτί είναι το λιγότερο, καθώς το πρόβλημα επιτείνεται.
Ο υψηλός αριθμός κενών θέσεων εργασίας παρά το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό που υποδηλώνει το επίπεδο της ανεργίας, καταδεικνύει την αναντιστοιχία ζητούμενων και προσφερόμενων δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας, επισημαίνεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής και προσθέτει ότι η αναντιστοιχία δεξιοτήτων εντείνει τη διαρθρωτική ανεργία, καθώς οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις λόγω έλλειψης κατάλληλων προσόντων στους υποψήφιους εργαζομένους. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και την έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ, η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλά σε δείκτες όπως η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η αποτελεσματική αντιστοίχιση τους με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, μόνο το 21,7% των ελληνικών επιχειρήσεων παρέχει συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, έναντι 72,6% στην ΕΕ, ενώ περίπου το 30% των εργαζομένων απασχολείται σε θέσεις που δεν σχετίζονται με τις σπουδές τους.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυση της εκπαίδευσης ενηλίκων και η επένδυση σε τομείς με αυξημένες ανάγκες δεξιοτήτων, όπως η τεχνολογία και η μηχανική αλλά και η αύξηση της συμμετοχής στη δια βίου μάθηση και της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης.
Από την πλευρά η ΤτΕ αναφέρει και τη διάσταση του δημογραφικού προβλήματος στην "εξίσωση" των κενών θέσεων εργασίας εκτιμώντας ότι η δημογραφική γήρανση αναμένεται να συρρικνώσει το ποσοστό του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας. Οσο δηλαδή μεγαλώνουν οι σημερινοί εργαζόμενοι και δεν έχουν αντικαταστάτες λόγω μείωσης των γεννήσεων, τόσο θα μειώνεται και ο πληθυσμός που θα εργάζεται. Για να αντιστραφεί μια τέτοια εξέλιξη η Τ.τ.Ε λέει ότι απαιτείται η υιοθέτηση ενεργητικών πολιτικών και προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στην αγορά εργασίας που θα έχουν ως στόχο την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών και των νέων στο εργατικό δυναμικό, τον περιορισμό του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων και την επανένταξη στο εργατικό δυναμικό όσων έχουν αποθαρρυνθεί. Παράλληλα όμως, συνεχίζει η Τ.τ.Ε απαιτούνται και στοχευμένες πολιτικές όσον αφορά την ένταξη των μεταναστών και την προσέλκυση ξένων εργαζομένων για να αντιμετωπιστούν οι ήδη παρατηρούμενες ελλείψεις στον αγροτικό τομέα και στους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό και τις κατασκευές.
Οι κενές θέσεις εργασίας ανά κλάδο και η μεταβολή μεταξύ γ΄τριμήνου 2024/γ΄τριμήνου 2023:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.