"Βίους αντίθετους" διάγουν η αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών και η αγορά κύριας κατοικίας, καθώς η μεν πρώτη συνεχίζει να απέχει 55% κατά μέσο όρο από τα υψηλά του 2008, ενώ αντιθέτως οι τιμές πώλησης των υπόλοιπων οικιστικών ακινήτων της χώρας έχουν πλέον επιστρέψει στο σημείο που βρίσκονταν πριν την οικονομική κρίση, ενώ στην περίπτωση της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, το έχουν ήδη ξεπεράσει.
Με βάση την τελευταία ετήσια έρευνα της Geoaxis, εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων, για την πορεία της αγοράς χειμερινών εξοχικών κατοικιών, κατά την διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, οι τιμές πώλησης σε Αράχοβα, Καρπενήσι, Άγιο Αθανάσιο Πέλλας και Τρίκαλα Κορινθίας, σημείωσαν οριακή αύξηση, αλλά στην ουσία παρέμειναν αμετάβλητες. Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), στο σύνολο της χώρας, οι τιμές πώλησης κατοικιών έχουν αυξηθεί με έναν μέσο ετήσιο ρυθμό κατά 10%.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Geoaxis, στην Αράχοβα και το Καρπενήσι, η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε σε 1.626 ευρώ/τ.μ. (+2%) και στο Καρπενήσι σε 1.023 ευρώ/τ.μ. (1,49%), ενώ κάτω του 1% ήταν η αύξηση τον Άγιο Αθανάσιο σε 1.063 ευρώ/τ.μ. και στα Τρίκαλα Κορινθίας σε 1.106 ευρώ/τ.μ. Σε σχέση με το 2008, οι τιμές έχουν καταγράψει μέση πτώση της τάξεως του 55%, εξέλιξη που δείχνει και τις υπερβολές του παρελθόντος, όταν πωλούνταν χειμερινά εξοχικά έναντι ποσών άνω των 3.000 ευρώ/τ.μ. Στον Άγιο Αθανάσιο η μείωση αγγίζει πλέον το 68%, καθώς το 2008 η μέση τιμή πώλησης ανερχόταν στο εξωπραγματικό ποσό των 3.300 ευρώ/τ.μ. Ακολουθεί το Καρπενήσι με πτώση τιμών κατά 56%, τα Τρίκαλα Κορινθίας, όπου η μείωση ανέρχεται σε 51% και τέλος η Αράχοβα, με πτώση κατά 46% από το 2008 μέχρι σήμερα.
Όπως αναφέρει η Geoaxis, "η αγορά χειμερινής εξοχικής κατοικίας είναι η πρώτη που επηρεάζεται από το αρνητικό κλίμα και η τελευταία που ακολουθεί τα θετικά σημάδια της οικονομίας. Η σταθερότητα της χώρας σε συνδυασμό με την θετική καλοκαιρινή τουριστική περίοδο δεν έχουν μετουσιωθεί, για ακόμη μια χρονιά, σε τάση σε ότι αφορά στις χειμερινές εξοχικές κατοικίες. Η γενικότερη γεωπολιτική ανασφάλεια για το μέλλον, η απουσία εκτεταμένου χειμώνα, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και το σημαντικό κόστος κατασκευής και συντήρησης επηρεάζουν αρνητικά την συγκεκριμένη αγορά". Με βάση την ανάλυση αυτή, φαίνεται πως οι τιμές πώλησης της συγκεκριμένης κατηγορίας ακινήτων θα συνεχίσουν να κινούνται σταθεροποιητικά, ή ακόμα και πτωτικά και τα επόμενα χρόνια.
Άλλωστε, όπως φαίνεται, παρά την πολύ μεγάλη υποχώρηση των τιμών πώλησης, δεν προκύπτει κάποια τόνωση της ζήτησης, με αποτέλεσμα χιλιάδες σπίτια να μένουν κενά και αναξιοποίητα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Geoaxis, κ. Γιάννη Ξυλά, "παρά την πρόσκαιρη μικρή αύξηση στις τιμές τα τελευταία χρόνια, ιδίως την διετία 2018-2019, αρκετοί κατασκευαστές που επένδυσαν δανειζόμενοι στην ανέγερση πολυτελών κατοικιών με συνολικό κόστος κατασκευής και αγοράς γης πάνω από 1.500 ευρώ/τ.μ. εξακολουθούν να βρίσκονται πλήρως εγκλωβισμένοι, αφού ούτε η πώληση κάτω από το κόστος δείχνει να ενεργοποιεί την ζήτηση. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο Λιβάδι της Αράχοβας, όπου μετά το κατασκευαστικό ‘αμόκ’ -σε σημείο που μεζονέτες κτίστηκαν σχεδόν και μέσα στην λίμνη- δεκάδες συγκροτήματα παραμένουν ολοκληρωμένα δίχως καμία προοπτική άμεσης διάθεσης.
Μέχρι και πριν την πανδημία, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών εισήλθε σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Από τον Μάρτιο 2019 και μετά η τάση επιβραδύνθηκε, και το 2022/2023 φάνηκαν νέα σημάδια αύξησης της προσφοράς. Ωστόσο, με δεδομένη την αδυναμία ανανέωσης τυπικών μισθώσεων με τη σεζόν, η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για τα ακίνητα αυτά θα εξακολουθήσει να είναι η εκμετάλλευση μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Αρνητικά στη ζήτηση λειτουργούν και οι μεγάλες επιφάνειες, καθώς μαζί με τους βοηθητικούς χώρους, η μέση επιφάνεια ανά ακίνητο αγγίζει τα 145 τ.μ., δείγμα της τάσης προς υπερβολή που παρατηρήθηκε πριν την οικονομική κρίση. Οι μεγαλύτερες επιφάνειες καταγράφονται στην Αράχοβα με 160 τ.μ., λόγω της πληθώρας νέων μεζονετών στο Λιβάδι και οι μικρότερες στα Τρίκαλα Κορινθίας με 130 τ.μ., λόγω των παλαιότερων και πιο τυπικών κτισμάτων που προσφέρονται. Η μέση ηλικία εξοχικής κατοικίας που διατίθεται μέσω αγγελιών διαμορφώνεται σήμερα στα 22,5 χρόνια. Μεγαλύτερη ηλικία κατασκευών καταγράφεται στο Καρπενήσι με 37 χρόνια και η μικρότερη στην Αράχοβα και στον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας με 17 έτη.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.