Όταν η αναζήτηση της αγάπης αποδεικνύεται λιγότερο γόνιμη από ό,τι ελπίζαμε, ίσως είναι καιρός να θέσουμε στον εαυτό μας μερικές ερωτήσεις σχετικά με τα κριτήριά μας και το τι πραγματικά θέλουμε από έναν σύντροφο, γράφει σε άρθρο της στο Psychologies.com, η Louise Leboyer.
Ενώ ο ενθουσιασμός της εφηβείας, μας έχει μερικές φορές περιορίσει σε πολύ, ακόμη και υπερβολικά, ακριβή σωματικά κριτήρια, καθώς οι εμπειρίες μας στην απέραντη αγορά του έρωτα αυξάνονται, αναπτύσσουμε ελαφρώς βαθύτερες προσδοκίες. Πάνε οι ψηλοί, σκούροι και όμορφοι άντρες, και τώρα εστιάζουμε σε ανθρώπους που είναι φιλόδοξοι, αστείοι, έξυπνοι, ενσυναισθητικοί και καθησυχαστικοί…Ωστόσο, η απελπισμένη αναζήτηση ενός συγκεκριμένου «τύπου» συντρόφου θα μπορούσε κάλλιστα να αποβεί αντιπαραγωγική.
Το να έχεις έναν «τύπο» αποτελεί εμπόδιο στον έρωτα;
Στον έρωτα, είναι σημαντικό να έχουμε κριτήρια. Το να αναζητάς συγκεκριμένες ιδιότητες στο άλλο άτομο σημαίνει επίσης ότι πρέπει να βεβαιωθείς ότι σέβεσαι τις ανάγκες και τις επιθυμίες του και να δώσεις στον εαυτό σου τις καλύτερες πιθανότητες να βρεις έναν συμβατό σύντροφο. Αλλά μπορεί επίσης να συμβεί ο τύπος μας να μας εμποδίζει να βρούμε πραγματικά μια ικανοποιητική και διαρκή σχέση. Κατ’ αρχάς, το να αναζητάτε ορισμένες ιδιότητες σε ένα σύντροφο και να τις εκτιμάτε δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι συμβατός μαζί σας. «Αν έχετε αναπτύξει έναν συγκεκριμένο τύπο ατόμου που είναι προφανώς ασύμβατος μαζί σας, αλλά συνεχίζετε να τον επιβάλλετε, θα εξακολουθήσετε να έχετε τα ίδια αποτελέσματα», λέει η Tara Suwinyattichaiporn, καθηγήτρια σχέσεων και σεξουαλικής επικοινωνίας στο Women’s Health. Η ειδικός δίνει το παράδειγμα της αναζήτησης ενός φιλόδοξου συντρόφου που δεν θα έχει απαραίτητα τον χρόνο να επενδύσει στη σχέση, ή ενός περιπετειώδους συντρόφου που δεν θα έχει απαραίτητα τα κλειδιά για την οικοδόμηση μιας σταθερής σχέσης.
Το να είστε πολύ αυστηροί με τα κριτήριά σας μπορεί να σας εμποδίσει να δείτε τι θα σας ταίριαζε ή να σας τυφλώσει σε μια σχέση που δεν λειτουργεί. «Όταν συναντάτε κάποιον που φαίνεται να ταιριάζει με όλα τα χαρακτηριστικά που αναζητάτε, θέλετε τόσο πολύ να λειτουργήσει, ώστε κινδυνεύετε να υπερεκτιμήσετε το άτομο αυτό», προειδοποιεί η κλινική ψυχολόγος, Betsy Chung, για το Women’s Health. Η προσκόλληση σε έναν τύπο σημαίνει επίσης ότι κινδυνεύεις να αποσυνδεθείς από τον εαυτό σου και να συσκοτίσεις το βάθος μιας σχέσης.
Βρίσκοντας τον πραγματικό τύπο του συντρόφου σας
«Περιορίζοντας τον εαυτό μας σε ένα μικρό δείγμα του πληθυσμού που ταιριάζει με το ιδανικό μας, χάνουμε άλλες σχέσεις προσανατολισμένες στην ανάπτυξη που θα μπορούσαν να μας προκαλέσουν, να αποκαλύψουν νέες πτυχές της προσωπικότητάς μας και να μας επιτρέψουν να έχουμε πρόσβαση σε νέα επίπεδα οικειότητας», λέει η Julie Nguyen, προπονήτρια σχέσεων για το Very Well Mind. Ωστόσο, η ειδικός μας διαβεβαιώνει ότι ο «τύπος» μας παραμένει σημαντικός, αλλά είναι σπάνιο το άτομο να ανταποκρίνεται ακριβώς σε αυτό που είχαμε φανταστεί.
Η κόουτς λοιπόν, σας καλεί να υπερβείτε αυτά που νομίζετε ότι είναι τα κριτήριά σας ώστε να ανακαλύψετε τον «πραγματικό σας τύπο».
Για να γίνει αυτό, σας συμβουλεύει να υιοθετήσετε μια σειρά από τις παρακάτω συμπεριφορές:
- Να βγαίνετε με νέους ανθρώπους που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήριά σας
- Ζητήστε τη γνώμη ανθρώπων που εμπιστεύεστε. Οι φίλοι συχνά βλέπουν μοτίβα στην ερωτική σας ζωή που εσείς μπορεί να μη βλέπετε
- Γράψτε μια εντελώς νέα λίστα με τους τύπους σας, συμπεριλαμβανομένου του πώς θέλετε να αισθάνεστε μαζί τους, πώς θέλετε να σας βλέπουν και την πιο υγιή εκδοχή μιας σχέσης που μπορείτε να φανταστείτε.
- Διασκεδάστε στα ραντεβού σας
- Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα δίνοντας προσοχή στο ποιος σας ελκύει και γιατί
- Επανεξετάστε τις απαραίτητες προϋποθέσεις σας
- Δουλέψτε πάνω στο στυλ προσκόλλησής σας
Πηγή: Psychologies.com, Cette erreur que l’on commet tous dans notre recherche de l’amour
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.