22.1.25

Η καταιγίδα που η κυβέρνηση αγνοεί (του Μιχάλη Κατρίνη)


Γράφει ο Μιχάλης Κατρίνης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Η κυβέρνηση συνεχίζει να παρουσιάζει την ελληνική οικονομία ως ένα success story, μιλώντας για ανάπτυξη, βελτίωση των οικονομικών δεικτών και αισιόδοξες προοπτικές. Ωστόσο, το 2025 αναμένεται να αποτελέσει μία ακόμη δύσκολη χρονιά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Παρά τις προβλέψεις για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,4% το 2025, οι σωρευτικές ανατιμήσεις των προηγούμενων ετών έχουν επιβαρύνει δραματικά τα νοικοκυριά. Το 2025 σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, το 85% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση, γεγονός που υπογραμμίζει την οικονομική ανασφάλεια που βιώνει η πλειονότητα των πολιτών. 

Επιπλέον, η αγορά για το 2025 θα έχει πληθωριστικές προσδοκίες λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων. Η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας είναι αναπόφευκτη. Η αύξηση του κόστους παραγωγής αναμένεται να πυροδοτήσει νέο σπιράλ αυξήσεων στις τιμές κατανάλωσης. Η κυβέρνηση, μπροστά σε αυτό το επικείμενο οικονομικό ντόμινο δεν έχει παρουσιάσει κανένα συνεκτικό σχέδιο για την αναχαίτιση των επικείμενων ανατιμήσεων.

 Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι για το 2025 προβλέπεται επίμονος πληθωρισμός σε υπηρεσίες, όπως η υγεία και οι μεταφορές. Η αύξηση των ασφαλίστρων υγείας ήταν ήδη αισθητή από τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της αλλαγής του νόμου το 2020. Μετά τις αντιδράσεις, παρατηρούμε καθυστερημένες και ελλιπείς απαντήσεις από το οικονομικό επιτελείο, οι οποίες μετατίθενται για το 2026! 
Ο βασικός μισθός παρά την αύξησή του αλλά και ο μέσος μισθός αρκούν ίσα ίσα για ενοίκιο και λογαριασμούς κοινής ωφελείας  και δεν αφήνουν περιθώρια για το σούπερ-μάρκετ στο οποίο η σωρευτική αύξηση των τιμών από το 2019 θα ξεπεράσει το 40% το 2025, εξανεμίζοντας τις όποιες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

 Καμπανάκι κινδύνου για την εθνική οικονομία-η οποία πολύ λίγο άλλαξε μετά την υπερδεκαετή κρίση- η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος το 11μηνο του 2024, τη στιγμή που και οι ελληνικές εξαγωγές θα επηρεαστούν αρνητικά από την αναιμική ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Ελληνική οικονομία που συνεχίζει να βασίζεται στην κατανάλωση και τις υπηρεσίες, χωρίς συγκεκριμένο παραγωγικό αποτύπωμα. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου και επικεντρώνονται σε μη παραγωγικούς τομείς καθώς η πλειονότητα αφορά real estate, χωρίς να δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία. 

 Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να προβάλλει την καλύτερη πορεία του ελληνικού ΑΕΠ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως κυβερνητική επιτυχία. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο του οικονομικού κύκλου, ανακάμπτοντας από την παρατεταμένη ύφεση της πολυετούς οικονομικής κρίσης. Η ανάπτυξη, λοιπόν πέριξ του 2%, δεν μπορεί να θεωρείται κατόρθωμα, δεδομένου ότι η χώρα ξεκινά από μια εξαιρετικά χαμηλή βάση. 
Σήμερα, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων παραμένει αποκλεισμένη από το τραπεζικό σύστημα, τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, η χρήση πόρων του οποίου οδήγησε σε σοβαρές επιφυλάξεις το Ελεγκτικό Συνέδριο σε πρόσφατη έκθεσή του.

Αντί για θριαμβολογίες, λοιπόν, χρειαζόμαστε μια ουσιαστική αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής, που θα εστιάζει στην μακροπρόθεσμη  στήριξη των νοικοκυριών, την ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων και την προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτή είναι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, με επίκεντρο την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την οποία η κυβέρνηση συστηματικά αγνοεί, όπως και την «καταιγίδα» που έρχεται.

1 σχόλιο:

  1. Πυργιωτες όλης της Ελλάδας ενωθείτε να κρατήσουμε την εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.