Υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας και μεγάλη συγκίνηση, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, συγγενείς αλλά και θαυμαστές του και πλήθος κόσμου απ΄όλη την Ελλάδα, συνόδευσαν τον Αχιλλέα Βασιλειάδη στην τελευταία του κατοικία στα κοιμητήρια του Μεσιανού του Δήμου Πέλλας.
Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Ιανουαρίου 2025, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Μεσιανού.
To «παρών» έδωσαν ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Γκιουλέκας, o γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος, οι καλλιτέχνες Κώστας Σιαμίδης, Γιάννης Τσανασίδης, Ματθαίος Τσαχουρίδης, Δημήτρης Ξενιτόπουλος, Αλέξης Παρχαρίδης, Θοδωρής Κοτίδης, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, Κώστας Ζώης και Μπάμπης Ιωακειμίδης.
Θυμίζουμε ότι ο Αχιλλέας "έφυγε" ξαφνικά από τη ζωή βυθίζοντας στη θλίψη τον ποντιακό ελληνισμό με τον απρόσμενο χαμό του, καθώς άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Τρίτης 7 Ιανουαρίου 2025, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Τώρα πηγαίνει να "συναντήσει" την αγαπημένη του κόρη Ρία, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή πριν από λίγα χρόνια.
Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης (γαμπρός στο Μεσιανό), αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Ρούλα Πεταλίδη, την κόρη του Χριστίνα και τον εγγονό του Αχιλλέα.
Γεννήθηκε το 1952 στην Αργυρούπολη της Δράμας, με καταγωγή από την Αργυρούπολη του Πόντου. Ανέβηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι σε ηλικία 10 ετών, σε ποντιακό έργο στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Με μεγάλη αγάπη για το ποντιακό θέατρο, συνεργάστηκε με πολλούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες.
Σε ηλικία 16 ετών μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη όπου και φιλοξενήθηκε στο οικοτροφείο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στις 19 Μαΐου, στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη.
Για 27 ολόκληρα χρόνια ήταν παρουσιαστής του Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Γερμανίας. Το 1993 μαζί με τον αδελφικό του φίλο Κώστα Σιαμίδη καθώς και τον τραγουδιστή Γιάννη Κουρτίδη ξεκίνησαν την λειτουργία της μουσικής σκηνής «Παρακάθ», στη Θεσσαλονίκη.
Έκανε αμέτρητα ταξίδια στον Πόντο, την γη των προγόνων του, μέχρι το 2021, οπότε και του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία.
Λαφρύν να εν το χώμαν ντ' εσκεπάες
Βίντεο:LifeEvents
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.