Ο πρώην πρωθυπουργός στο πλαίσιο της απονομής των Βραβείων Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών Λαών σε μαθητές, άσκησε κριτική κατά της κυβερνητικής πολιτικής στα διεθνή μέτωπα.
Αιχμές κατά της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής στο Μακεδονικό, τα ελληνοτουρκικά και την ελληνογαλλική συμφωνία για τους πυραύλους Meteor, άφησε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο ομιλίας του την Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρώην πρωθυπουργός προχώρησε στην παράδοση των Βραβείων Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών Λαών τα οποία απονεμήθηκαν κατόπιν δωρεάς του, στους παρακάτω φοιτήτριες και φοιτητές που οι εργασίες τους διακρίθηκαν:
Θανάσης Σκούφιας (τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, ΠΑΜΑΚ) για την διπλωματική του εργασία: «Η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και ο τοπικός τύπος. Η περίπτωση της Βέροιας»,
Στεφανία Κόστα (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορία, Πάντειο Πανεπιστήμιο), για την διπλωματική της εργασία: «Οι ρωγμές των εθνικών ταυτοτήτων: η διαμόρφωση της ελληνοαλβανικότητας στην Ελλάδα σήμερα" και
Ελένη Μπιτσιάδου (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ), για τη διπλωματική της εργασία: «Εξευρωπαϊσμός της Ανώτατης εκπαίδευσης μέσω της κινητικότητας των φοιτητών στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus. Η περίπτωση του ΑΠΘ».
Τα Τμήματα που με δικές τους διαδικασίες αποφασίζουν κάθε χρόνο να απονέμουν τα συγκεκριμένα Βραβεία σε φοιτήτριες και φοιτητές τους είναι:
Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας,
Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών,
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών,
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών,
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών και
Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης.
Οι αναφορές στα ελληνοτουρκικά και οι αιχμές για τους χειρισμούς του ΥΠΕΞ
Όσον αφορά το Μακεδονικό, ο κ. Τσίπρας μίλησε για μη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τις οποίες γέννησε η Συμφωνία των Πρεσπών και σχολιάζοντας την στάση της ΝΔ, είπε ότι μετά από την περίοδο της σκληρής πατριδοκαπηλίας με ψηφοθηρικό κίνητρο, εντέλει εκείνη υιοθέτησε μια αδιέξοδη φοβικότητα. Ανέφερε πώς η νέα αυτή εποχή είναι πολύ διαφορετική ακόμα και από αυτήν στην οποία συνάφθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, όμως αυτό καθιστά ακόμα πιο σημαντικό να πορευτούμε με τις αξίες μας και όχι να τις αποχωριστούμε. «Απέναντι στον εθνικισμό και την μισαλλοδοξία που θεριεύουν, να πορευτούμε με τις αξίες της ειρήνης, της συνεργασίας και της προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων που μας είχαν καθοδηγήσει και τότε» σημείωσε.
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά έκανε λόγο για αποτυχία της προσπάθειας για προσφυγή στην Χάγη για οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας και υποστήριξε ότι προωθήθηκε χωρίς σχέδιο και στρατηγική και ότι «αν δεν αποκτήσουμε μια στρατηγική δέσμευσης και πίεσης της Τουρκίας σε ένα ελληνοτουρκικό και ευρωτουρκικό πλαίσιο διαλόγου με ορίζοντα τη Χάγη –αν συνεχίσουμε έτσι χωρίς πυξίδα στα ελληνοτουρκικά– η γειτονική μας χώρα θα αξιοποιήσει την ύφεση στις σχέσεις μαζί μας προς όφελός της. Και θα επανέλθει στην ένταση, αφού θα έχει εξασφαλίσει τους εξοπλισμούς και τις συμμαχίες που θέλει».
Τέλος, αναφορικά με το θέμα των γαλλικών πυραύλων “Meteor” υπογράμμισε ότι «δυστυχώς η κριτική μου ότι η Ελληνογαλλική συμφωνία είναι ελλιπής επιβεβαιώθηκε».
![]() |
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γρ. της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας Γιώργο Σγορούδη και μέλη της |
Όχι ρε φίλε. Ο Τσίπρας έχει άποψη για ....την εξωτερική πολιτική. Θα μας τρελάνετε
ΑπάντησηΔιαγραφήτο νταούλι το είχε μαζί ;
ΑπάντησηΔιαγραφήόχι έπαιζε κλαρινο ο Κλασιδιάρης.
ΔιαγραφήΣτείλε επιστολή στα Σκόπια να μας πει η πρόεδρος τους πως τα αποκαλει
ΑπάντησηΔιαγραφήΡε σεις....αφήστε τον εύκολο στόχο κι ασχοληθηκε με το σήμερα....αν ειναι να μιλάμε για τον Τσίπρα ,ας μιλήσουμε και για το Σαμαρα που έφερε τους Αλβανούς και τον Αβέρωφ.ή μήπως και τον Καποδίστρια?
ΑπάντησηΔιαγραφή