Επιστολή στον Πρωθυπουργό της Πατρίδας- Του Γιάννη Πετρόπουλου
Σεφέρης
Δε θα το έκανα ποτέ αυτό αν δεν ΑΓΑΠΟΥΣΑ και ΑΓΑΠΩ την πατρίδα, το ότι το κάνω δε σημαίνει αθέτηση της παράδοσης ούτε ιδιοτέλεια, η επιστολή σε κάποιον είναι προσωπική υπόθεση, γράφονται πράγματα που δεν κοινοποιούνται, είναι για μένα ένα είδος ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ σε αυτόν που απευθύνεσαι, δηλαδή μια εξομολόγηση, δηλαδή ΕΡΩΤΑΣ αγαπητοί συμπολίτες, οπότε εκμυστηρεύομαι κάτι “κρυφά”, αλλά πως το λέει η ποίηση , “διάφανα κρυφά”. Ε ψιτ, τίποτα πιο διάφανο από την ίδια τη διαφάνεια, που σημαίνει ζελατίνη σε ………
Το 1920 κύριε Μητσοτάκη Κυριάκο ο Βενιζέλος σε εμπόλεμη κατάσταση προκήρυξε εκλογές νομίζοντας πως ο λαός που διοικούσε θα εκτιμούσε τον Μέγα Άθλο. Εφημερίδες διάβαζε (η Καθημερινή το έχει το βάρος ακόμα πάνω της) , τα μαντάτα τα μάθαινε από κακοθελητές και καλοθελητές και παρόλα αυτά, ενώ τα ήξερε όλα αυτά δε διανοούνταν ότι η ΑΝΤΑΝΤ θα τον ξεγελούσε. Άντε αυτοί οι κακοί οι ξένοι, ντέφι να γίνει. Σολωμό είχε διαβάσει , το γνώριζε ότι “ήμεθα έθνος ανάδελφο”. Οι στρατιώτες αγαπητέ Ελευθέριε ήθελαν να βγάλουν τ΄ άρβυλα και να επιστρέψουν στη θαλπωρή της οικογένειας”, αυτό επικαλέστηκε ο Βασιλιάς και τα κατάφερε μια χαρά. Οι στρατιώτες επέστρεψαν στα σπίτια τους ταπεινωμένοι και εξευτελισμένοι όπως και όλος ο ελληνισμός που ήταν εκεί τρεις χιλιάδες χρόνια πριν. Σήμερα οι απόγονοι των υπεύθυνων των εκτελεσθέντων κάνουν αγώνα να δικαιωθούν! Θεέ και κύριε, σπάνια τον επικαλούμαι το Θεό, το έφερε έτσι όμως η ζωή, η γυναίκα που ερωτεύτηκα να περικλείει το όνομά του, και να αναφωνήσω, έ όχι καπετάνιοι, άμα θέλετε μισθό ή δικαίωση πάτε κάπου αλλού, όχι στην πατρίδα μου. ΓΙΑΤΊ αν δικαιωθεί ο κάθε στρατηγός (τα ονόματα γνωστά,) αν δεν είναι, είμαστε υποχρεωμένοι συμπολίτες να τα μάθουμε, αλλιώς δε θα κάνουμε χωριό κι εγώ δε θα ήμουν αναγκασμένος να γράφω επιστολές προς τον πρωθυπουργό , αλλά γράμματα προς αγαπημένην.
Ναι κύριε Μητσοτάκη.
Του καθενός η ώρα φτάνει, ήρθε η ώρα σου, γιατί είσαι ηγέτης της μεγαλύτερης παράταξης που υπήρξε ποτέ ιστορικά στον τόπο, που κατάφερε ν’ αντέξει στα χτυπήματα του Αντρέα Παπανδρέου (Όλοι οι άλλοι ούτε το νύχι του μπορούν να πλησιάσουν, έτσι όπως το είπε ο Άκης Πάνου για τον Καζαντζίδη), άντεξε η Συντηρητική Παράταξη στο μάκρος των χρόνων στις “Αλχημείες”, Σαμαράδων, Καρατζαφέρηδων, στις κωλοτούμπες των Τσιπράκηδων , άντεξε στην πορεία της ζωής που πάντα θέλει να αναθεωρεί την τάχα συντηρητικότητα , μέχρι να γίνει η προοδευτικότητα πολύ γρήγορα συντήρηση και γιαλάν ντουνιά. Η Συντήρηση όμως είναι αυτή που κρατά τα υνιά του κόσμου, δεν είναι η προοδευτικότητα. Τέλος πάντων, δοκίμιο δε θα γράψω, επιστολή θέλω να απευθύνω ως πολίτης και οπλίτης του λόγου.
Κύριε Μητσοτάκη!
Γιατί βιαστήκατε να υποστηρίξετε τον “ντολμά” Καραμανλή! Τι φόβο είχατε! Σας απείλησαν (γενικά οι Καραμανλήδες, πέρα από τον Εθνάρχη που τους είχε γραμμένους τέτοιους φόβους, κάπως έτσι έπλασαν οι πανάθλιοι ΑΧΡΗΣΤΟΙ).
Aκούτε τι γράφω και κανείς δεν θα με ενοχλήσει.
“Μα τι είναι αυτά που γράφεις Πετρόπουλε!”.
Σε τέτοιο σημείο έχουμε φτάσει συμπολίτες, ο καθένας γράφει και λέει ότι του καπνίσει. Εγώ δε μοιάζω με κανέναν, δίνω και διεύθυνση και τηλέφωνο και ονοματεπώνυμο. Το ότι είναι “ντολμάς” αυτός ο Καραμανλής δε θέλω να μου το πει κανένας Λαζόπουλος (εδώ να δείτε τι ντολμαδάκια γίνονται! Αυτόν τον άνθρωπο αγαπητοί συμπολίτες δεν θα τον ήθελα στο δημόσιο διάλογο, το ίδιο αισθάνομαι ότι λένε και οι Λαρισαίοι. Αν νομίζετε ή χαζογελάτε με αυτόν τον άνθρωπο, λυπούμαι αλλά δεν συμπάσχω.
«Έχω λοστρόμο αθώο ναύτη πονηρό», αυτής της σχολής είμαι, γι’ αυτό βρίσκω το θάρρος και γράφω αυτά που γράφω.
Τσογλάνι!
Ναι συμπολίτες. Θυμάστε την υποστήριξη στον τότε (φύλαξε με Θεέ να μη φουντώσω και πετάξω καρέκλες στο Ίδρυμα Τσίπρας), αυτό το μαϊμούνι μιλά για το Σοσιαλισμό! Μόνο σε απαίδευτο λαό μπορούσε να συμβεί αυτό και ένας λαό στον πλανήτη υπάρχει κι αυτός είναι ο λαός του Τσίπρα. Δεν είναι φοβερό ότι δεν έχει βρεθεί ως τώρα άνθρωπος να πει κάτι εναντίον του! Ούτε η Έφη Αχτσιόγλου, η συμπατριώτισσα! Γιατί! Στον “απαίδευτο” λαό έχει κάποιο νόημα, όχι όμως στους νοήμονες αγαπημένη μου Έφη Αχτσιόγλου. Την αγαπάς την πολιτική, το νιώθω και ας μην συν-πάσχουν οι συμπολίτες. Κυρία Αχτσιόγλου (δε μιλώ σε συμπολίτισσα, μιλώ σε υποψήφια Κυβερνήτη της χώρας), μεγάλη τιμή για μια πόλη σαν τα Γιαννιτσά), ακριβώς το ίδιο μιλώ στον κύριο Μητσοτάκη, πώς έδωσες το δικαίωμα κύριε Μητσοτάκη στον “ντολμά” να ξανα- είναι υποψήφιος βουλευτής στον τόπο του! Δεν μπορούσες να του πεις ΟΧΙ! Αν δεν μπορούσες να του πεις όχι μετά από αυτό που έγινε στα ΤΕΜΠΗ, ε, τότε, με συγχωρείς κύριε Μητσοτάκη, οπότε η κυρία Κωνσταντοπούλου μπορεί να πει ότι θέλει, μπορεί να κλάψει στη Βουλή των Ελλήνων. Βέβαια μπορείς να πας Κυριάκο να κλαυτείς στην αγκαλιά της αδερφής σου, στην αγκαλιά της γυναίκα σου, πάνε όπου θέλεις, πάνε στη Δικαιοσύνη, Θεέ και κύριε, τους βρίζεις κι αυτοί λένε ότι ψιχαλίζει, ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΠΑΣ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΣ στους ΒΟΡΙΔΗΔΕΣ, ΤΟΥΣ ΑΔΩΝΕΙΣ (άκου όνομα για ένα φασίστα), και κυρίως στον λαό μου. Μην πας στο λαό μου σαν κλαψιάρης κύριε Μητσοτάκη, μην το “παίξεις” Τσίπρας, αγράμματος που μιλά σε αγράμματους, γράμματα γνωρίζεις κι ας σε αποκαλούν πολλοί “Κούλη”.
Δε σε γνωρίζω, δε με γνωρίζεις, με τον συντηρητισμό έχω σχέση τόση όση ο Ιησούς με τον Μαρξισμό, δεν μου είπε τίποτα ο συντηρητισμός και ούτε μάλλον θα μου πει, αλλά αυτό αφορά εμένα.
Έφη Αχτσιόγλου κατάλαβες ότι η πολιτική θέλει και κάτι που η ζωή δεν μπορεί να το δεχτεί, αίμα, ναι αίμα, όχι αναίτιο, τέτοιο έχει ιστορικά και η Γάζα και η Σιβηρία, αίμα που να έχει νόημα. Τα Τέμπη θα μας στοιχειώνουν, όχι όμως σαν Μητσοτάκης, αν διαβάζεις Εφη τα Τέμπη ως Μητσοτάκης τότε διαβάζεις λανθασμένα το ΜΑΤΙ και μη μου πεις ότι η Δούρου δικαιώθηκε από τη δικαιοσύνη. Το τι «σαχλαμάρες» λέχτηκαν στη Βουλή των Ελλήνων εκείνα τα χρόνια της «σαχλαμάρας» σήμερα ούτε ο πιο συντηρητικός Αριστερός θέλει να θυμάται.
Δεν είναι “απολτικίκ” η κοινωνία αγαπημένη μου Έφη Αχτσιόγλου. Είναι “Ντιπ” απολιτικ και αυτοί οι “ντιπ” απολιτικ θα ήθελαν να ακούσουν μια βρισιά στον για “απολιτίκ”. Αλέξη Τσίπρα δεν θα άντεχε κανένας λαός. Οι Τούρκοι τέτοιους σαχλαμάρες τους κρεμούσαν. Εσύ Έφη Αχτσιόγλου βέβαια δεν είστε με τις κρεμάλες ούτε βέβαια με τον Μπακούνιν ούτε βέβαια με τον Ηλιόπουλο που “κατακεραυνώνει” τους ανεμόμυλους τους Θερβάντες. Βρίζετε τον Μητσοτάκη να φύγει από την πολιτική για να έρθετε εσείς! Τι να κάνετε! Να βρείτε το βαγόνι που κουβαλούσε ……τι κουβαλούσε κυρία Καρυστιανού ή κυρία Αχτσιόγλου ή κυρία ……ΘΟΥ κύριε και είμαι επιρρεπής στην ΥΒΡΗ γαμώτο…..
ΚΥΡΙΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΙΣΤΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΑΣΕ ΤΙ ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΣΚΑΤΙΑΡΗΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣ, ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΕΝΤΕ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΣΑΝ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ , Ε, ΤΟΤΕ, ΣΟΥ ΑΠΕΥΘΎΝΩ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΕΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑ.
“Δύνασαι μαυρ’ δύνασαι στο αίμα για να μπλέξεις!”
“Δύναμαι μαυρ’ , δύναμαι στο αίμα για να μπλέξω”.
Στο έμπα χίλιους έκοψε, στο ξέβγα δυο χιλιάδες.
Δύνασαι Κυριάκο να κόψεις κεφάλια , τω Θεώ δόξα, κάμποσα τραγιά ανέραστα έχεις στο μαντρί, η πολιτική δεν είναι ηθική, ποτέ δεν ήταν, δε θα την κάνουμε τώρα επειδή εμείς γίναμε λαπάδες. Δύνασαι κύριε Μητσοτάκη να αποδείξεις ότι οι Ρήτορες που πολλοί υπήρξαν και καλά έκαναν, αλλά αρκετοί μας έπρηξαν τ’ αρχίδια και ήρθε η ώρα να πάνε σπίτι τους να πρήξουν τ’ αρχίδια της οικογένειάς τους και μόνο! Δύνασαι Κυριάκο να γίνεις ελληνόπουλο ΠΑΛΙΑΣ ΚΟΠΗΣ! Να γίνεις Ιφιγένεια και Αντιγόνη και Στέλα και Στρέλλα!
Δύσκολο!
Μα για τα εύκολα είναι οι ανέραστοι κώλοι κύριε Μητσοτάκη. ΟΙ επιδέξιοι θέλουν και επιδέξια ΒΡΑΚΙΑ. Εγώ ως πολίτης τούτης της χώρας θέλω να το σκεφτείς καλά. Δε θέλω να τα παρατήσεις. Την παιδεία την έχεις, την έγνοια αν την έχεις, ε, τότε, ΟΡΜΑ, δεν έχεις ΑΝΤΙΠΑΛΟ, παραδίνομαι και ζητώ τη βοήθειά σου και δεν ήμουν ούτε θα είμαι ποτέ με το κεφάλαιο , ούτε συντηρητικός ούτε Δεξιός με την στενή ή την ευρεία έννοια, ούτε είμαι με αυτούς που καπηλεύτηκαν την ποίηση και το τραγούδι της πατρίδας μου χωρίς να το έχουν μελετήσει, ούτε αντάρτης της πορδής. Όλα τα “πλέρωσα” στη ζωή, γι’ αυτό και τολμώ και γράφω αυτά που γράφω. Tη γοητεία της γλώσσα μου όμως το τολμώ και το παλεύω. Αγγελοπουλικός έμαθα και Ελυτικός και Καβαφικός, άλλου κόσμου είμαι, πολύ μακριά από αυτό που λέμε λαός, όχι δεν είμαι λαός, δε χαρίζω την ελληνικότητά μου στον “απαίδευτο” σαχλαμάρα λαό που μπερδεύει την ποίηση με τη πίεση.
Μια φορά στα χίλια χρόνια γίνεται η αγάπη αιώνια κύριε Μητσοτάκη.
Σου έλαχε ο κλήρος να ΓΚΡΕΜΙΣΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΣΜΟ.
Πως το γράφει ο Καζαντζάκης.
“Σου έλαχε να πέσεις στο όργωμα, θα οργώσεις, σου έλαχε η σπορά , θα σπείρεις, σου έλαχε το θέρος, θα θερίσεις , σου έλαχε να φουρνίσεις , θα φουρνίσεις , σου έλαχε ν’ απλώσεις την κορμάρα σου ν’ απολαύσεις τα της σποράς και του θέρους θα την απλώσεις, μπορεί όμως να έρθει η ώρα και να την αρματώσεις την κορμάρα σου και να ξεβολευτείς, μην πεις ωχ αμάν, γιατί σε μένα!
Κύριε Πρωθυπουργέ καιρός ν’ αποδείξουν οι πρωθυπουργοί τούτης της πατρίδας ότι δεν είναι σαν αυτούς που περιγράφει ο Σουρής. Αν είστε σαν κι αυτούς που περιγράφει ο Σουρής πείτε το, δεν είναι κακό, λίγοι το έχουν κάνει στη ζωή τους. Τον Τσίπρα δεν τον θέλω, μη γίνεις αιτία να ξανάρθει ούτε την Κωνσταντοπούλου θέλω ούτε τον Βελόπουλο στη ζωή μου, έτσι απλά, μη με ωθήσεις ν’ αλλάξω αζιμούθιο για μια πατρίδα που τόσο ΑΓΑΠΩ και η αγάπη δεν ξέρω αν το ξέρετε, η αγάπη που δεν παίρνεται δεν πρέπει ν’ ανταμώνει. Εγώ αυτήν την πατρίδα τη βρήκα, μου εδόθη και δε θέλω να την αποχωριστώ εξ’ αιτίας ΠΑΝΑΘΛΙΩΝ πρωθυπουργών.
Άλλο ερωτευμένος κι άλλο “η αγαπώ” όπως πολύ όμορφα το γράφει ο αγαπημένος μου Παντελής Μπουκάλας.
Λίγα τα φεγγάρια που μ’ αρέσαν. Σεφέρης
Με εκτίμηση και αμφισβήτηση κύριε Πρωθυπουργέ.
~
“Γιάννο μου ετούτος ο τόπος άντεξε βλαμμένους και βλαμμένους πρωθυπουργούς αιώνες και αιώνες”.
“E, και!”
“Τι ε και βρε μισανοίξι”
“Άλλα διαβάζω καπετάνιε”.
“Δηλαδή”.
“Εσύ με σπούδασες καπετάν Αριστείδη”.
“Δεν πιστεύεις τίποτα!»
“Όχι”
“Όχι!”
Του φανέρωσα το σκηνικό πάνω από τον τάφο του Καζαντζάκη.
“Κατέβηκες από το μνήμα του Καζαντζάκη αγκαλιά με έναν Κινέζο!”
“Λίγα αγγλικά αυτός, λίγα γαλλικά εγώ , μια χαρά συνεννοηθήκαμε. Το βράδυ ήπιαμε ρακί στους «7 μπαλτάδες».
“Άντε!”
‘Όταν πάω στο χωριό μου πάντα τον αναζητώ, κάθομαι στην ίδια θέση όταν τη βρω αδειανή και αν δεν την βρω σηκώνω τον συγχωριανό, το καταλαβαίνει, οι παλιοί, οι νεότεροι δεν μπορούν να προβάλουν αντίσταση….
ΚΥΡΙΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΣΕΒΑΣΗ ΤΟ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΟΥ, ΚΑΝΤΟ ΓΑΜΩΤΟ, ΜΠΟΡΕΙΣ!
Ως πότε θα περιμένουμε την Παναγιά να κρατά στην αγκαλιά της το πέλαγο κι όποτε θέλει να το κουνά κι όποτε θέλει να το κρατεί.
“Το πολύ το νάνι νάνι κάνει το παιδί χαϊβάνι”, λέει ο στιχουργός.
Ε, Μητσοτάκη , το χαϊβανιλίκι έχει περισσέψει. Δύνασαι μωρέ!
Μάρκες να σε βάλει σε βιβλίο δεν υπάρχει. Εκτός αν……
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.