Του Δημήτρη Μπουλουσάκη
Με απόφαση που υπέγραψε την Πέμπτη 3 Απριλίου, ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου, ιδρύεται Πολυτεχνική Σχολή στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), με έδρα το Ηράκλειο.
Αναμφισβήτητα οι αποφάσεις για την ίδρυση ή κατάργηση πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες και τη στρατηγική της εκάστοτε κυβέρνησης στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Υπενθυμίζω ότι με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» έκλεισε η μοναδική σχολή (Μάρκετινγκ) που λειτουργούσε στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ως το 2013 στην Έδεσσα. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το 2013 είχαν κλείσει την μοναδική Πανεπιστημιακή σχολή που λειτουργούσε στην Πέλλα!
Και τώρα βλέπουμε ότι η "πανεπιστημιακή επέκταση" (ας μου επιτραπεί ο όρος) με την ίδρυση σχολών πάει προς το Νότο και φαίνεται ότι δεν υπάρχει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- καμία προοπτική η Π.Ε. Πέλλας να (ξανα)μπεί στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.
Δεν θέλω να επαναλάβουμε τα επιχειρήματα που ακούστηκαν, ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλές φορές ότι η ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών θα συμβάλλει στην άρση της υποβάθμισης της Πέλλας, θα βελτιώσει την ανάπτυξη, θα μας βγάλει από την απομόνωση κ.λ.π., κ.λ.π. Τα ίδια λέμε χρόνια τώρα (και) για το άθλιο οδικό δίκτυο, την προαστιακή σιδηροδρομική σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη μέσω Γιαννιτσών κ.ο.κ.
Δεν λέμε ότι η ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών θα βοηθήσει την τοπική οικονομία και την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής.
Δεν λέμε ότι θα μπορούσαν κάλλιστα να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν σχολές στην Έδεσσα ειδικότητας σχετικής με τα τουριστικού περιεχομένου επαγγέλματα, στα Γιαννιτσά ειδικότητας ζωϊκής ή φυτικής παραγωγής ή μνημείων ή στην Πέλλα αρχαιολογικού περιεχομένου και ψηφιδωτών, στην Αριδαία ειδικότητας σχετικής με τον ιαματικό τουρισμό και την λουτροθεραπεία κοντά στα Λουτρά Πόζαρ, στην Σκύδρα ειδικότητα σχετικής με τα logistics με δεδομένη την ισχυρή μεταποίηση φρούτων της περιοχής που έχει σημαντικό εξαγωγικό προσανατολισμό. Οι κτιριακές δομές υπάρχουν, η κοινωνία στο σύνολό της το επιθυμεί διακαώς.
Λέμε όμως ότι η ευθύνη των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια είναι δεδομένη. Οι κάτοικοι της Π.Ε. Πέλλας στο σύνολό τους νιώθουν ιδιαίτερα θιγμένοι, υποτιμημένοι και στην τελική "παιδιά ενός κατώτερου Θεού".
4 Σχόλια
Πολύ σωστά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε ποιες σχολές; Εδώ έναν απλό δρόμο δεν μπορούν να κάνουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΣΟ ΦΩΝΑΖΕΤΕς ΧΙΛΙΑΔΕς ΚΟΣΜΟς ΣΤΑ ΠΑΝΥΓΗΡΙΑ ΦΥΓΕΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΣΟ ΠΙΟΟ ΠΙΣΩ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι εννοείς;
ΔιαγραφήΜη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.