728x90

Ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου Έδεσσας- Αλμωπίας από τη χθεσινή απεργία

 

ΨΗΦΙΣΜΑ 
ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
Συμμετείχαμε στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ στις 9/4/2025 διότι οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι της χώρας είναι αντιμέτωποι με μια άνευ
προηγουμένου κρίση διαβίωσης.Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, η στεγαστική κρίση, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια
στους χώρους εργασίας και η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και
των επαγγελματικών ασθενειών είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων
πολιτικών. Το κύμα ακρίβειας συνεχίζει να σαρώνει όλα τα εισοδήματα και να εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.
Όπως καταλαβαίνετε όταν η κυβέρνηση με το ένα χέρι δίνει αυξήσεις με τα δυο χέρια τις παίρνει πίσω.
Η στεγαστική κρίση αποτελεί πλέον σημαντική κοινωνική και οικονομική πρόκληση,
ισοδύναμη με τη δημογραφική κρίση και την αποθάρρυνση απόκτησης οικογένειας.
Πολλοί νέοι Έλληνες δεν μπορούν να ανεξαρτητοποιηθούν ή να δημιουργήσουν
οικογένεια λόγω της οικονομικής αδυναμίας, κάτι που συμβάλλει και στη δημογραφική κρίση. Πολλές οικογένειες ζουν υπό την απειλή της έξωσης ή δεν μπορούν να συντηρήσουν επαρκώς τις κατοικίες τους. Οι τιμές των ενοικίων και των ακινήτων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, καθιστώντας την εύρεση προσιτής κύριας
κατοικίας όλο και πιο δύσκολη για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, κυρίως για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας.
Την ίδια στιγμή, το ωράριο των εργαζομένων αποτελεί θεμελιώδη όρο εργασίας,
ο οποίος αντί να προστατεύεται με σαφείς και σύννομες νομοθετικές διατάξεις,
αποτελεί κρυπτόλεξο για δυνατούς λύτες, που ρυθμίζεται πλέον με εγκυκλίους,
ανακοινώσεις και συνεντεύξεις τύπου.
 Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αλλά και της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης
δείχνουν τα εξής:
- Πάνω από το 50% των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με 800 ή λιγότερα
ευρώ καθαρά τον μήνα. Δηλαδή οι μισοί μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ζουν σε
κατάσταση φτώχειας.
- Το 70% των μισθωτών αμείβεται μέχρι 950€ καθαρά τον μήνα. Δηλαδή στην
κατάσταση του χαμηλόμισθου βρίσκονται 7 στους 10 εργαζόμενους στον ιδιωτικό
τομέα.
- Μόνο το 10% αμείβεται με πάνω από 1.450€. Δηλαδή αυτοί που παίρνουν έναν
καλό μισθό για τα δεδομένα της εποχής αποτελούν έναν πολύ μικρό μέρος του
συνόλου των εργαζομένων, μόλις 1 στους 10.
- Μόλις το 3,63% των μισθωτών αμείβεται πολύ καλά, δηλαδή παίρνει πάνω από
2.025 ευρώ καθαρά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση
(-33%) αγοραστικής δύναμης ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., ενώ τελευταία είναι η
Βουλγαρία.
 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- Κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο από την Εθνική Γενική ΣΣΕ με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθολικό για όλους και όλες τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην Ελλάδα, με θέσπιση ορίων ασφαλείας στις αποδοχές και στους όρους εργασίας χωρίς διακρίσεις.
- Αύξηση μισθών μέσα από ΣΣΕ σε κλάδους και επαγγέλματα, βελτίωση των όρων εργασίας, προστασία των επαγγελματικών ειδικοτήτων, αναγνώριση συνολικής προϋπηρεσίας και απρόσκοπτη υλοποίηση των οικονομικών και θεσμικών παροχών που προβλέπονται από την ΕΓΣΣΕ (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας).
- Μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, διατίμηση στα βασικά τρόφιμα και προϊόντα, έλεγχο των τελικών τιμών κ.α.
- Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
- Εργατική συμμετοχή στη ψηφιακή μετάβαση και στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Ενίσχυση της προστασίας σε ατομικά και συλλογικά δικαιώματα για την τηλεργασία και την εργασία σε πλατφόρμες στη βάση της πρότασης της ΓΣΕΕ.
 - Άμεσα συντονισμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας προσαρμοσμένα στις ανάγκες πρόληψης, στις απαιτήσεις και στα χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων. Ορθή και πλήρης καταγραφή και δημοσιοποίηση των στοιχείων εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
- Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων – πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης παραβατικότητας. Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.
- Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας είναι υπό κατάρρευση, έχουν ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, φαρμάκων και εξοπλισμού.
Απαιτούμε την άμεση επάνδρωση τους για την σωστή λειτουργία τους.
Δεν πτοούμαστε αλλά συνεχίζουμε τους αγώνες μας μέχρι την δικαίωση μας.

Δήλωση του Νίκου Γκοτζαμάνη για τις ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες και τον ΕΦΚΑ

"Υπό ψήφιση βρίσκεται τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα του e-ΕΦΚΑ να αναθέτει σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου υποστηρικτικές υπηρεσίες σχετικές με τη διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Καθώς οι προσπάθειες του ΚΕΑΟ δεν αποδίδουν τα δέοντα στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ αποφάσισαν να ενισχύσουν την εισπρακτική ικανότητα του ΕΦΚΑ, με τη συνδρομή και των ιδιωτών.
Με την άνω ρύθμιση το σύνολο του μητρώου οφειλετών του ΚΕΑΟ θα διαβιβαστεί σε ιδιωτικές «εισπρακτικές» εταιρείες, με δυνατότητα επεξεργασίας των ευαίσθητων δεδομένων των ασφαλισμένων, που θα περιέλθει σ’ αυτές.
Η ως άνω παραχώρηση κοινωνικά ευαίσθητης δημόσιας υπηρεσίας και η παροχή πρόσβασης στο μητρώο εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων μικροοφειλετών, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.
Και όλα αυτά όταν αιτία της συσσώρευσης των οφειλών των ασφαλισμένων που αφορούν προφανώς ως επί το πλείστον τα χαμηλότερα εισοδήματα, είναι η υπέρμετρη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση εργαζομένων και επαγγελματιών και η στέρηση της δυνατότητας για αποτελεσματικές και ευεργετικές ρυθμίσεις.
Δηλαδή δεν έχουν σκοπό να μας βοηθήσουν αλλά να μας κυνηγήσουν, διότι δεν είναι όλοι επαγγελματίες κακοπληρωτές αλλά συνάνθρωποι μας που αγωνίζονται για το μεροκάματο και την επιβίωση και δεν τα βγάζουν πέρα.
Έπρεπε να αυξήσουν τις δόσεις αποπληρωμής από 24 που είναι σε 120 ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι οφειλέτες και να μην ακολουθούν τον δρόμο των τραπεζών που τα αναθέσανε σε απρόσωπες εισπρακτικές εταιρείες και δεν αφήνουν σε ησυχία όποιον είχε την ατυχία να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Αδυναμία που δεν οφείλεται στον ίδιο αλλά στην κατάσταση που των έχουν φέρει οι πολιτικές και φορολογικές στρατηγικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις για το « καλό μας".   
Νικόλαος Γκοτζαμάνης
Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου 
Έδεσσας και Αλμωπίας


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code