Για "παραβίαση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας" κάνει λόγο η Άγκυρα, στην πρώτη της αντίδραση μετά τη τη σημερινή ανακοίνωση της πράξης συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο, με την οποία εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ), για πρώτη φορά, στην Ελλάδα.
"Ορισμένες από τις περιοχές που ορίζονται στον "Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό" που κήρυξε η Ελλάδα στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ, παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο" τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με το Anadolu.
Ακόμα, τονίζοντας τη σημασία της αποφυγής μονομερών ενεργειών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο προωθεί τη συνεργασία μεταξύ παράκτιων κρατών σε τέτοιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των περιβαλλοντικών ζητημάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία παραμένει "ανοιχτή" και πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο, αναφέρει το υπουργείο.
"Οι προαναφερθείσες ενέργειες και οι απόπειρες τετελεσμένων, όπως και στο παρελθόν, δεν θα έχουν νομικές συνέπειες για την Τουρκία σήμερα ή στο μέλλον" επισημαίνει επίσης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι "η Τουρκία θα υποβάλει τον δικό της Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό στην UNESCO και στα αρμόδια όργανα των Ηνωμένων Εθνών".
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
"Ορισμένες από τις περιοχές που καθορίζονται στο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) που ανακοίνωσε η Ελλάδα, ως απόρροια της νομοθεσίας της ΕΕ, παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας μας στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο.
"Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι οι μονομερείς ενέργειες και ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για τη χώρα μας.
"Υπενθυμίζουμε ότι οι μονομερείς ενέργειες θα πρέπει να αποφεύγονται σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, ότι το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης ενθαρρύνει τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ των παρόχθιων κρατών στις εν λόγω θάλασσες και, στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος.
"Οι προαναφερθείσες ενέργειες και οι προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων, όπως και στο παρελθόν, έτσι και στο παρόν και το μέλλον, δεν θα έχουν νομικές συνέπειες για τη χώρα μας.
"Η Τουρκία διατηρεί στις σχέσεις της με την Ελλάδα τη θέση της ότι πρέπει να υιοθετείται μια ειλικρινής και συνολική προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου, της δικαιοσύνης και της καλής γειτονίας, στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας της 7ης Δεκεμβρίου 2023, η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα που και οι δύο πλευρές επιθυμούν.
"Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός που έχει εκπονήσει η χώρα μας διαβιβάζεται επίσης στην UNESCO και στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών".
Σημειώνεται ότι δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Τουρκία βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, με επίκεντρο την περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της "Γαλάζιας Πατρίδας".
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Milliyet, η οποία παρουσίασε και σχετικό χάρτη, η Τουρκία προτείνει τη μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών εδαφών Ελλάδας και Τουρκίας ως βάση για τον χωροταξικό σχεδιασμό στο Αιγαίο. Όπως αναφέρεται, "το μισό Αιγαίο" περιλαμβάνεται στη "τουρκική πλευρά".
0 Σχόλια
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.